Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: ЕС е изправен пред много, много трудни времена

Европейските лидери ще продължат преговорите за възстановителния фонд в средата на юли

| обновено на 19.06.20 в 16:09
Германският канцлер Ангела Меркел.
Снимка: БТА

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди своите европейски колеги, че ЕС е изправен пред най-дълбоката рецесия след Втората световна война и това ще доведе до много, много трудни времена.

Това съобщават източници на агенция Блумбърг, запознати с нейните коментари по време на днешния Европейския съвет, който се осъществява чрез видеоконферентна връзка.

Тя също така се запита дали хората са разбрали какво точно означава това и предупреди, че е в интерес на ЕС да има план за възстановяване от коронавирусната криза до края на лятото, преди да настъпят събития като президентските избори в САЩ, които ще се проведат през есента (в началото на ноември).

Ангела Меркел подчерта, че европейските лидери трябва да се срещнат лично възможно най-скоро.

Днешната видеоконферентна среща на върха, определяна като "основополагащ камък", има за цел да помогне на страните членки на ЕС да намерят компромис относно фонда за възстановяване, който да противодейства на негативните икономически ефекти от коронавирусната пандемия.

След края на видеоконферентната среща Меркел каза, че лидерите на Европейския съюз ще продължат преговорите си за създаване на фонд за възстановяване от коронавирус в средата на юли.

"Имаше критики към числата, но структурата на самия фонд не беше поставена под въпрос", посочи тя пред репортери.

Ангела Меркел добави, че Европейският съюз би трябвало да започне с изплащането на заетите чрез ЕК от финансовите пазари средства за възстановителния фонд в рамките на същия седемгодишен бюджетен период 2021-2027 г.

Отново въпроса за Брекзит, немският канцлер посочи, че Европейският съюз и Великобритания трябва да постигнат споразумение до есента за бъдещите си отношения, за да успеят да го ратифицират.

Великобритания напусна Европейския съюз на 31 януари и отношенията им се уреждат от преходен режим, който запазва предишните правила, докато се договарят новите условия. Великобритания обаче не иска да удължи този преход след края на 2020 година.

"Признаваме, че преговорите трябва да бъдат ускорени, тъй като през есента трябва да има споразумение, което след това трябва да бъде ратифицирано и от двете страни", заяви Меркел.

Междувременно австрийският канцлер Себастиан Курц изрази надежда, че споразумението относно европейския възстановителен фонд може да бъде постигнато през юли, но подчерта като ключов въпрос, които страни ще се възползват най-много от фонда.
Според него заложените във фонда безвъзмездни средства за 500 млрд. евро би трябвало да бъдат предоставяни само при определени условия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени