Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борел: САЩ не могат да повлияят на политиката на ЕС спрямо Китай

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз няма да вземе под внимание призива на президента на САЩ Доналд Тръмп да бъде заета по-конфронтационна позиция по отношение на Китай, заяви в петък върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

Според Борел отношенията между САЩ и единния блок са повлияни от атаките на Тръмп срещу ЕС, като са разширяват различията между техните подходи към различни предизвикателства.

Той посочи, че макар ЕС да е по-близо до САЩ, отколкото до Китай, "е ясно, че нямаме същия вид на системна конфронтация“ с азиатската страна, какъвто има Вашингтон.

Борел и Тръмп имаха още едно несъгласие по-рано тази седмица, когато американският президент обяви за възможни санкции спрямо Международния наказателен съд, които обаче шефът на външната политика на ЕС нарече "неприемливи".

Жозеп Борел също така коментира, че каквито и да било актуализации или изменения на Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA), известен като Иранското ядрено споразумение от 2015 година, трябва да бъдат направени в съответствие с това споразумение и да го надграждат.

"Не съм против идеята, че сделката може да бъде променена, разширена, преразгледана, каквото искате, но не можете да изхвърлите сделката през прозореца и да започнете от нула“, посочи Борел.

Неговите коментари идват, след като Международна агенция за атомна енергия (МААЕ) издаде резолюция, произхождаща от предложенията на т.нар. Е3 (Германия, Франция и Великобритания), в която се посочва, че Иран трябва да разреши на инспекторите да посетят два от ядрените обекта в страната.

Техеран обаче продължава да твърди, че обвиненията в резолюцията се основават на лъжливост. Представителят на Иран в международната организации във Виена Казем Гари Абади нарече резолюцията, приета от МАЕЕ, "неконструктивен и политически" ход, който се основава на "неверни и неоснователни обвинения".

"Иран напълно отхвърля тази резолюция и ще реагира по подходящ начин", заяви Абади, цитиран от агенция ISNA. "Тези, които взеха това решение, ще носят отговорност за последствията от него", добави той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна