Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атаката на макаците: Тайландци се опитват да си върнат града от маймуните

Правителството започна кампания по стерилизиране на макаците в Лопбури.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жителите се барикадират у дома си, съпернически банди влизат в конфликт, има и зони, през които хората не преминават. Добре дошли в Лопбури, древен тайландски град, гъмжащ от маймуни, които се „зареждат“ от т.нар. джънк фууд и чието население излиза извън контрол, пише в свой репортаж АФП.

„Живеем в клетка, а маймуните на свобода“, казва Кулджира Таечаватанавана, която живее в града, център на едноименната провинция. Посочвайки към мрежата, покриваща терасата ѝ, тя се оплаква и от непоносимата миризма от екскрементите на макаците, особено когато вали.

Безстрашните примати управляват улиците около храма Пранг Сам Йод в центъра на Лопбури, патрулирайки по стените.

Техните лудории бяха до голяма степен толерирани, тъй като бяха магнит за туристи преди коронавирусната пандемия, които идваха да се щракнат за спомен с маймуните.

Но правителството започна кампания по стерилизирането на животните, които неочаквано промениха поведението си след епидемията.

С пресъхването на туристическия поток привършиха и безплатните банани за макаците, което ги накара да прибегнат до насилие.

Кадри на стотици маймуни, които се бият за храна на улиците бързо се разпространиха в социалните медии през март.

А и увеличаващият се брой – удвоен до 6000 за последните 3 години, превръща трудното съвместно съществуване с хората в почти невъзможно. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна