Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фил Хоган няма да се кандидатира за шеф на Световната търговска организация

Фил Хоган, еврокомисар по търговия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският комисар по търговията Фил Хоган заяви в понеделник, че няма да се кандидатира за позицията на следващ генерален директор на Световната търговска организация (СТО), след като по-рано този месец той обяви, че обмисля подобна възможност.

В официално изявление, цитирано от Ройтерс, Фил Хоган посочи, че търговската програма на ЕС, включваща трансатлантическото напрежение, необходимостта от установяване на равнопоставени търговски условия с Китай и преговорите с Великобритания за бъдещите двустранни отношения изискват пълното участие на Европейския съюз и по-специално на еврокомисарят по търговията. Той също така отбеляза, че друг от важните въпроси за глобалната търговия от гледна точка на ЕС е икономическото възстановяване от коронавирусната криза.

"Съобразно с всичко това, аз реших, че няма да предложа своето име за поста генерален директор на Световната търговска организация", каза той.

По-рано през юни Фил Хоган заяви, че проучва възможността да бъде кандидат за тази длъжност, която ще се оваканти в началото на септември, тъй като действащият генерален директор на СТО Роберто Азеведо посочи, че се оттегля година по-рано от края на своя мандат.

Номинациите за следващ генерален директор на СТО приключват на 8 юли. Досега Мексико, Нигерия, Египет, Молдова и Южна Корея са изпратили предложения за своите предпочитани кандидати за поста.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна