Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Подем на бизнес активност в Китай през юни

Общата бизнес активност в Китай се подобри през юни благодарение на стабилна експанзия в промишлеността при по-рязко нарастване на активността в непромишлената сфера, показват официални данни на Националното статистическо бюро на страната.

Индексът PMI на общата икономическа активност нарасна през юни до 54,2 пункта от 53,4 пункта месец по-рано.

Промишленият PMI индекс се повиши до тримесечен връх от 50,9 пункта спрямо 50,6 пункта през май. Производственият подиндекс нарасна до 53,9 от 53,2 пункта, докато индексът, измерващ новите поръчки, се повиши до 51,4 от 50,9 пункта, което е сигнал за подобрение на търсенето на промишлено произведени стоки.

Експортните промишлени поръчки обаче продължават да се свиват, като съответният индекс нарасна до 42,6 от 35,3 пункта, но продължава да се задържа под важното ниво от 50,0 пункта въпреки разхлабване на противоепидемичните мерки по цял свят.

Въпреки стабилното възстановяване на промишлеността, Националното статистическо бюро предупреди, че външните предизвикателства представляват все още значима несигурност за сектора, добавяйки, че малките компании в Китай страдат повече, отколкото големите.

Официалният непромишлен PMI индекс пък нарасна през юни до 7-месечен връх от 54,4 пункта спрямо 53,6 пункта през май в резултат на ускоряване на активността в сферата на услугите (скок до 53,4 от 52,3 пункта) при известно отслабване на експанзията в строителния сектор (понижение до 59,8 от 60,8 пункта).


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Брифинги на НОЩ