Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Спад на производствените цени в България през май

През май 2020 година производствените цени в България се понижават на годишна база за трети пореден месец, след като през март отбелязаха спад за пръв път от октомври 2016 г., показват данни на Националния статистически институт, които са предпоставка за дефлация в близките месеци.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) се понижават през май с 1,0% спрямо април, когато отбеляза спад с 2,5 на сто. Намаление на цените с 1,4% е регистрирано при производството и разпределението на електрическа енергия, както и в преработващата промишленост - с 1,0%, докато добивната промишленост има повишение с 0,8 на сто.

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната намалява през май с 5,3% след спад с 4,3% през април и с 1,5% през март. Това представлява най-рязко понижение на цените на производител от май 2016 година насам.

Графика на производствените цени (г./г.)

По-ниски цени са регистрирани в преработващата промишленост - спад със 7,0% спрямо май 2019г., в добивната промишленост - с 2,2% и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ с 0,3 на сто.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България се понижава през май с 0,6% спрямо април и с 1,6% спрямо година по-рано (спрямо май 2019-а година).

Индексът на цените на производител на международния пазар пък намалява през май с 1,7% на месечна база и с цели 10,7% спрямо петия месец на 2019-а година.

По-рано този месец НСИ оповести доклад, отчитащ намаляване на потребителска инфлация през май с 0,3% и забавяне на инфлацията на годишна база до 1,3 на сто.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от