Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отскок на потребителските нагласи в САЩ през юни

Потребителското доверие относно икономическото развитие на САЩ нарасна през юни по-силно от очакваното, тъй като бяха разхлабени противоепидемичните карантинни рестрикции, което повиши надеждите за възстановяване на американската икономика, показват резултати от последно проучване на компанията Conference Board.

Индексът на потребителското доверие се повиши през юни с цели 12,2 пункта до 98,1 пункта, след като месец по-рано индексът стабилизира на ниво от 85,9 пункта (низходяща ревизия от 86,6), следвайки драматичния спад през март и април до многогодишно дъно от 85,7 пункта (най-ниско ниво от 2014 г.).

През февруари, точно преди пандемията да доведе до принудително затваряне на голямата част от икономиката в САЩ и по света, индексът обаче беше близо до 20-годишен връх от 132,6 пункта.

Въпреки силния отскок, индексът все още остава далеч под неговите предкризисни нива, като в същото време неотдавнашният ръст на случаите на заразени с коронавирус в някои от американските щати може да охлади този потребителски оптимизъм, ако в скоро време заразата не бъде поставена под контрол.

Индексът, измерващ оценката на американските потребители за текущите икономически условия в страната (въз основна на тяхната оценка за текущите бизнес и условия на трудовия пазар), се повиши рязко през юни до 86,2 пункта от 68,4 пункта през май.

В същото време индексът на потребителските очаквания за икономическата активност през следващите шест месеца (въз основна на краткосрочните бъдещи очаквания за доходите, бизнес и условията на трудовия пазар) се повиши през юни до 106,0 от 97,6 пункта месец по-рано.

"Потребителското доверие се възстанови частично през юни, но остава доста под нивата от преди пандемията“, посочи Лин Франко, старши директор на проучването на Conference Board. Коментирайки бъдещето, тя подчерта, че е "твърде рано да се каже, че потребителите са възвърнали доверието и са готови да започнат да харчат с темпото от преди пандемията с оглед на несигурният и неравномерен начин на възстановяване и потенциалното възобновяване на заразата с Covid-19".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от