Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Красивият склад на Любомир Савинов

Любомир Савинов
Снимка: Ани Петрова

Любомир Савинов е роден 2.09.1941 г. Завършва специалност"Декоративно-монументална живопис"  в Художествената академия през 1970 г. при проф. Георги Богданов. Дълги години работи като преподавател по рисуване.

Участва в общи и национални изложби, организира няколко самостоятелни (1987, 2003, 2004, 2005, 2006, 2008г,2014г, 2017г,). През 2012 година открива голяма ретроспективна изложба в градската галерия „Владимир Димитров – Майстора” в Кюстендил.

Носител е на наградата „Захари Зограф” за 2012 година.

"Един автор вече две десетилетия, изложба след изложба връща на българската култура истината за едно сериозно изкуство, което в по-голямата си основна част е непознато – извън осветеното арт пространство, независимо че проблемите, които е решавало, са се движили в най-доброто и в европейското, и в българското изкуство.

Случаят "Савинов" е уникален не само в нашата история, но, отнесен към европейската практика, се вписва в пътя на големите самотници на съвременното изкуство, които времето преоткрива. Някога (около 2004 г.), преди самостоятелната му изложба в "Кръг+", бях потресен от собственото си откритие и непознаване на един автор толкова цялостен и последователен в живота си на художник!". Това казва за него Светлин Русев.

Фоторазходката ни този път ще е в Красивия склад на  Любомир Савинов, побрал цял един творчески живот.

















    Снимки:Ани Петрова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от