Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-слабо от очакваното нарастване на германската безработица през юни

През юни безработицата в Германия се повиши далеч по-сдържано от очакваното, което е сигнал, че коронавирусната криза сякаш не засегна толкова лошо трудовия пазар във водещата европейска икономика, показват данни на Федералната агенция по заетостта.

Процентът на безработица нарасна през юни до 6,4% от 6,3% през май, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-силен ръст към 6,6 на сто.

Броят на хората, които останаха без работа, се увеличи в рамките на юни 69 000, но след съкратени 237 000 през май и 372 000 през април, достигайки общо 2,943 милиона. Осредните прогнози обаче бяха за скок на безработните с около 120 000.

"Пазарът на труда остава под натиск от коронавирусната пандемия", посочи изпълнителният директор на Федералната агенция по заетостта Детлеф Шееле.

Той добави, че използването на програмата за намалено работно време, форма на държавна помощ, предназначена за насърчаване на компаниите да задържат служителите си на заплата по време на икономическия спад, има стабилизиращ ефект върху пазара на труда.

Целта на тази програма е да се предотврати масова безработица по време на рецесията, предизвикана от непосредствения шок в резултат на въведените през предишните месеци строги противоепидемични мерки.

Броят на регистрираните свободни работни места в Германия достигна през юни 570 хиляди, което е с 227 хиляди по-малко в рамките на година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени