Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борсите във Франкфурт, Виена и София не работят заради технически проблеми в системата Xetra Т7

Търговията на някои европейските фондови пазари, включително на борсите във Франкфурт, Виена и София спряха работа поради "технически проблеми" с електронната система на търговия Xetra Т7, съобщи говорител на Deutsche Boerse.

"Поради технически проблеми системата Eurex T7 не е налична в момента. Ние проверяваме и ще ви информираме", отбеляза Eurex на своя уебсайт.

Това засегна търговията на редица европейски борси, включително във Франкфурт, Виена, БФБ София, както и фондовите борси в Чехия, Словения и Унгария.

От БФБ АД уведомихa, че услугата на търговската система Xetra Т7 във Франкфурт в момента не е достъпна. На този етап се изясняват причините. "При повече информация ще бъдете своевременно уведомени", се посочва и на сайта на Българската фондова борса.

И през април търговията на фондовата борса във Франкфурт беше спряна за повече от четири часа поради технически проблем на платформите Xetra и Eurex на Deutsche Boerse.

Търговската система Xetra T7 е разработена от Deutsche Boerse Group.

Алтернативните борси като Tradegate Exchange в Берлин функционират нормално.

Междувременно от Deutsche Boerse съобщиха, че се очаква възобновяване на търговията към 11:20 ч. централно европейско време (12:20ч. българско време).
"Поради технически проблем системата за търговия Xetra T7 все още не е налична. Вече сме започнали мерки за възстановяване. Очаква се наличие на техническа система до 11:20 ч. централна европейско време“, според Xetra.
В тази връзка от БФБ София уведомиха за начина, по който ще протече търговската сесия:

- Pre-trading фаза – 12:30 – 12:45 ч.
- Откриващ аукцион - 12:45 – 12:55 ч.
- Непрекъсната търговия - 12:55 – 16:55 ч.
- Закриващ аукцион – 16:55 – 17:00 ч.

Продължителността на търговската сесия ще остане непроменена, посочва БФБ София.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна