Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън води на Тръмп в шест ключови за президентската битка американски щата

Джо Байдън и Доналд Тръмп

Според ново проучване на CNBC/Change Research бившият вицепрезидент Джо Байдън води на настоящия президент Доналд Тръмп във всичките шест ключови за президентската битка през ноември американски щата, тъй като гласоподавателите не са доволни от това как Тръмп се справя с коронавирусната пандемия.

Тъй като случаите на заразени с Covid-19 в американския юг и запад бележат силен ръст през последните седмици, след като отделните щатите отвориха отново икономиките си, проучването показва, че избирателите в Аризона, Флорида, Мичиган, Северна Каролина, Пенсилвания и Уисконсин вероятно смятат, че Тръмп носи голяма част от вината за това.

Когато анкетираните бяха помолени да посочва двама души или групи, които са най-отговорни за неотдавнашното увеличаване на хоспитализираните с коронавирус, 35% посочват президента, което е най-големият процент сред дадените отговори. Тръмп е последван от "хората, които не носят маски" - с 34% от отговорите, "прекалено ранното отваряне наново на щатската икономика" - с 32%, докато 29% от запитаните смятат, че за това са отговорни "хората, които не са социално дистанцирани".

Анкетата предполага, че много избиратели смятат, че Доналд Тръмп играе значима роля в политиките, допринесли за ръста на коронавирусните инфекции. Повечето от анкетираните, или 55%, заявиха, че са съгласни, че президентът прибързано е призовал отделните американки щати да рестартират икономиките си, за да увеличи възможността бъде преизбран през ноември, докато 45% не са съгласни с това мнение.

Едва 43% от избирателите са съгласни, че Тръмп дава добър пример и предоставя точна информация за правилните предпазни мерки за Covid-19, но останалите 57% не са съгласни с това. Повод за това мнение дава нежеланието на Доналд Тръмп да носи предпазна маска на публични мяста, практика, която самата негова администрация казва, че може да помогне за забавяне на коронавирусната зараза.

Проведената от петък до неделя анкета сред 3729 вероятни избиратели в посочените по-горе шест американски щата показва, че кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън води средно с около 50% спрямо 44% за Доналд Тръмп, след като само две седмици по-рано разликата между двамата беше по-малка - 48% спрямо 45%.

В Аризона Байдън води с 51% на 44% за Тръмп, във Флорида 50% на 45%, в Мичиган - с 48% на 43%, в Северна Каролина - с 51% на 44%, в Пенсилвания - с 50% на 44% и в Уисконсин - с 51% на 43%.

Проучването също така показва, че републиканците са изправени пред предизвикателства в щатите Аризона, Мичиган и Северна Каролина при гласуването за Сената, което също ще се проведе през есента. Демократите трябва да спечелят тези места в Сената, две от които сега се държат от републиканците и едно от демократите, и още няколко други, за да се окаже, че те ще контролират и Сената. Сега републиканците разполагат в Сената с мнозинство от 53 места спрямо 47 места за демократите и независимите сенатори. Ако те обаче загубят мнозинството си в Сената, а Джо Байдън спечели президентските избори, той ще има пълната власт в Белия дон, тъй като Камарата на представителите (долната камара на Конгреса) се държи от демократите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени