Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глобалният туризъм може да загуби до 3,3 трлн. долара заради Covid-19

Очаква се приходите от глобален туризъм да спаднат с до 3,3 трилиона долара поради въведените заради Covid-19 ограничения, като туристическият бизнес в САЩ ще загуби най-много, показва проучване на ООН, публикувано в сряда и цитирано от Ройтерс.

Докладът "Covid-19 и туризма", публикуван от Конференцията за търговия и развитие на ООН (UNCTAD), се основава на три сценария за туристическата индустрия, включващи продължителност на противоепидемичните ограничителни мерки от 4, 8 и 12 месеца.

При тези сценарии приходите в световен план ще спаднат съответно 1,17 трлн. долара, с 2,22 трлн. долара и с 3,3 трлн. долара или с между 1,5 и 4,2 процентни пункта от глобалия брутен вътрешен продукт.

В самият доклад не се посочва кой от тези сценарии е най-вероятен, въпреки че служител на UNCTAD заяви пред Ройтерс, че средният сценарий "може би е най-реалистичен" (спад на приходите от туризъм в размер на 2,2 трлн. долара).

"Международният туризъм е почти напълно спрян, а вътрешният туризъм е ограничен от карантинните мерки, наложени в много страни“, посочва докладът и допълва: "Въпреки че някои дестинации започнаха бавно да се отварят, мнозина се страхуват от международни пътувания или не могат да си ги позволят поради икономическата криза".

И при трите сценария Съединените щати ще понесат най-големи загуби, като дори при първият 4 месечен сценарий спадът се очаква да достигне 187 млрд. долара. При същия сценарий китайският туризъм ще понесе загуби за 105 млрд. долара, следван от Тайланд и Франция, всяка една от които ще загуби 47 млрд. долара.

При най-песимистичния сценарий загубите на туристическата индустрия в САЩ могат да достигнат цели 538 млрд. долара, или 3% от БВП.

Докладът на UNCTAD обхваща 65 отделни държави и региони.

Някои от прогнозите са сравними с тези в предишен доклад на Световната туристическа организация към ООН от месец май, който установи, че туристическата бройка може да спадне с между 60 и 80% в сравнение с междинния сценарий на UNCTAD за спад с 66 на сто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна