Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Шефът на "Комерцбанк" подаде оставка, за да даде рестарт на немския кредитор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изпълнителният директор на "Комерцбанк" (Commerzbank) Мартин Цилке предложи в петък да подаде оставка, за да отвори пътя за рестарт на 150-годишния германски кредитор, който е подложен на натиск от страна на някои негови инвеститори заради лошите си финансови резултати, съобщава Ройтерс.

Банката заяви, че нейният надзорен съвет ще препоръча на по-обширният съвет на "Комерцбанк" да приеме предложението на Цилке, като самото решение ще бъде взето на заседание на борда на 8 юли.

Тази седмица той трябваше да представи на борда актуализирана стратегията, но стоящият от четири години начело на банката Мартин Цилке не успя да убеди някои от инвеститори, че може да върне банката на пътя на растежа, след като предишните негови усилия в тази посока се провалиха.

"Бих искал да отворя пътя за нов старт. Банката се нуждае от дълбока трансформация и нов изпълнителен директор, който да получава необходимото време от финансовите пазари, за да реализира стратегия", посочи Цилке в специално свое изявление.

Председателят на надзорния съвет Щефан Шмитман също предложи да подаде оставка и от Комерцбанк посочиха, че той ще се оттегли на 3 август.

През последните седмици ръководството на банката бе подложен на засилен натиск от един от най-големите си инвеститори - американския инвестиционен фонд Сербъръс (Cerberus), който призова за управление и други промени.

Фондът Cerberus, който купи 5% дял в Commerzbank през 2017 г., стартира в началото на миналия месец активна кампания, за да принуди немският кредитор да промени стратегията и да даде на американския инвеститор две места в неговия надзорен съвет.

Американският инвестиционен фонд не беше изненадан от оставките, въпреки че беше изненадан от времето, в което те са направени, заяви пред Ройтерс източник, близък до инвеститора, като добави, че ще работи с правителството и с банковия персонал, за да бъде запълнен получения вакуум.

Немската държава, която притежава почти 16% от Commerzbank, е най-големият акционер в нея.

Министерството на финансите заяви, че е напълно ангажирано с поетите от него обещания по отношение на банката. "Комерцбанк играе централна роля за финансирането на малкия и средния бизнес и за износа", се казва в изявление на министерството.

Втората по големина банка в Германия изпитва сериозно проблеми през настоящата година, като отчете загуба за първото тримесечие, спря своите планове за раздаване на дивидент за 2019 година и се отказа се от продажбата на полското си поделение mBank.

Спасена от държавата по време на последната финансова криза преди десетилетие, "Комерцбанк" също така предупреди, че целта й за излизането на печалба през 2020 г. сега изглежда „много амбициозна“ задача поради пандемията от коронавирус.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.