Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден отскок на продажбите на дребно в ЕС през май, но при стагнация в България

Продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС отбелязаха рекорден отскок през май с оглед на започналото разхлабване на рестриктивните мерки, които бяха въведени за ограничаване разпространението на коронавируса и които причиниха срив в търговия на дребно през март и април, показват данни на Евростат.

В същото време обаче България се оказа единствената държава члена в ЕС, в която продажбите на дребно през май останаха на нивото от април, а спрямо година по-рано отбелязаха най-голям спад в рамките на съюза, отчита официалната Европейска статистика.

През май 2020 г. продажбите на дребно в еврозоната скочиха със 17,4%, заличавайки част от силния спад с 10,6% през март и с още 12,1% през април, докато в рамките на целия Европейски съюз нараснаха с 16,4% след спад с 9,8% през март и с 11,4% през април.

На годишна база  продажбите на дребно в еврозоната се понижиха с 5,1% след спад с 19,6% през април, а в целия ЕС се понижиха с 4,2% след спад с 18,0% месец по-рано.

Продажбите на нехранителните стоки в еврозоната и ЕС скочиха през май съответно с 34,5% и с 30,2%, тези на хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - съответно с 2,2% и с 2,1%, а продажбите на автомобилни горива нараснаха с цели 38,4% в еврозоната и с 31,9% в рамките на целия Европейски съюз с 25 на сто.

В същото време европейската статистика отчете, че от всички данни за отделните страни членки в ЕС, единствено продажбите на дребно в България през май остават на нивото от април, когато обаче се понижиха с едва 2,0% и след спад с 20,1% през март.

На годишна база спадът при продажбите на дребно в нашата страна се задълбочи с 20,4% след спад с 19,9% през април и понижение с 14,6% през март, като спадът в България е най-дълбокият в рамките на Европейски съюз за месец май.  Нашата страна е следвана от Люксембург (спад с 19,7%) и Испания (със 17,9%), докато най-голямо повишение на продажбите на дребно през май е отчетено в Германия (повишение със 7,2%), Дания (с 6,6%) и Австрия (с 4,8%).

Графики на индексите на продажбите на дребно в еврозоната и ЕС


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!