Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конте: Италия няма да приеме "слаб компромис" относно фонда за възстановяване на ЕС

Италианският премиер Джузепе Конте.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че Европейският съюз трябва да действа решително, за да изгради общ отговор на икономическата криза, причинена от пандемията Covid-19, призовавайки мерките за подкрепа да бъдат активирани бързо.

"Няма да приемем слаб компромис" относно предложението на Европейската комисия за създаване на възстановителен фонд за финансиране на засегнатите от коронавируса икономики на блока, заяви Конте пред репортери в Лисабон, говорейки заедно с португалския премиер Антонио Коста, предаде Ройтерс.

"Отговорът трябва да бъде силен, амбициозен политически отговор", подчерта той.

Лидерите на ЕС все още не са постигнали окончателно съгласие относно възстановителния финансов пакет, а на 17-и и 18-и юли в Брюксел ще се проведе среща на върха относно фонда за възстановяване и следващия многогодишен бюджет на съюза.

Съществуват значителни различия между държавите членки по ключови въпроси, включително дали фондът за възстановяване ще се основава на заеми или на безвъзмездни средства за нуждаещите се.

Така наречените пестеливи държави - Нидерландия, Австрия, Дания и Швеция - настояват фондът да бъде използван за отпускане на заеми, тъй като безвъзмездните средства трябва да бъдат възстановени от всички данъкоплатци в ЕС.

В неотдавнашно интервю за италианския всекидневник Corriere della Sera холандският премиер Марк Руте заяви, че в крайна сметка може да бъде постигната сделка за структурата на фонда. Но той продължи да оспорва идеята за безвъзмездни средства.

Схемата за безвъзмездни средства е силно подкрепена от южните страни членки на ЕС, включително Италия, чиито публични финанси се оказаха под огромен натиск заради икономическата криза, причинена от коронавирусната пандемия.

От своя страна Джузепе Конте се надява следващата среща на европейските лидери - първите подобни разговори лице в лице от месеци поради ограниченията за пътуване - да тласне преговорите към резултата, който Рим се надява да постигне.

Той ще отпътува за Мадрид в сряда, за да се консултира с испанския си колега Педро Санчес, тъй като южните страни продължават да търсят обща позиция, която да представят на срещата на върха в Брюксел.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени