Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

INSEE: Спад на френската икономика със 17% през второто тримесечие, последван от отскок с 19%

Френската икономика би трябвало да се възстанови рязко през втората половина на годината след безпрецедентен спад през първата половина и по-специално през второто тримесечие поради въведените по това време строги мерки за ограничаване на коронавируса, съобщи в сряда националната официална статистика INSEE.

Очаква се втората по големина икономика в еврозоната да се свие през периода март - юни със 17% спрямо първото тримесечие, когато БВП се понижи с 5,3 на сто.

Френската статистика обаче прогнозира силен икономически отскок с 19% през третото тримесечие, последван от по-умерен растеж с 3% през четвъртото, като се очаква към декември икономическата активност в страната да остане с между 1% и 6% под предкризисните си нива.

За цялата настояща година INSEE очаква икономиката на Франция да се свие с 9%, което ще представлява най-слабото ѝ представяне от далечната 1948 г., или от когато френската статистика разполага с този тип данни.

Тази прогноза обаче е малко по-добра от спадът с 11%, който беше заложен в последно ревизирания бюджет на Франция за 2020 година.

В средата на март правителството постави Франция под една от най-строгите блокади и карантини в Европа, но през последните седмици икономиката преживява "постепенно, но рязко възстановяване", след като от 11-ти май властите започнаха да премахват въведените ограничения, отбелязва INSEE.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна