Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ръст на бюджетния дефицит на САЩ през юни със 100%

Финансовата дупка вече доближи общия американски дефицит за предишната фискална година

Бюджетният дефицит на САЩ през юни възлиза на 863 милиарда долара, нараствайки със 100% спрямо година по-рано и вече наближава финансовата дупка, отчетена през цялата фискална 2019 година, тъй като федералните разходи се утроиха за борба с пандемията от коронавирус, докато данъчните приходи се сринаха, съобщи Бюджетна служба към Конгреса на САЩ (Congressional Budget Office - CBO), цитирана от "Уолстрийт джърнъл".

Разходите през миналия месец нараснаха с цели 223% спрямо година по-рано до 1,105 трилиона долара, като почти половината от тях бяха за спешни заеми за малкия бизнес по Програмата за защита на заплатите (Paycheck Protection Program, или PPI), изчислява CBO. През март Конгресът на САЩ прие този закон, за да помогне на малките компании да посрещнат разходите за заплати и да запазят работните места.

Разходите за обезщетения при безработица също се повишиха през юни, тъй като милиони американци останаха без работа, въпреки усилията на много щати да възобновят нормалната си дейност след месеци на масова карантина и блокада. Тези разходи се повишиха от 2 милиарда долара през юни 2019 г. до цели 116 милиарда долара през миналия месец, като почти половината от тях бяха свързани с предоставените допълнително обезщетения по 600 долара седмично. Тези допълнителни плащания са определени да бъдат в сила до края на настоящия месец, освен ако американският конгрес не реши да ги удължи.

Разходите по други програми за предпазни мрежи също се покачиха миналия месец, тъй като пандемията продължи да тежи върху икономическата активност, включително разходите за хранителна помощ, за Medicaid и спешни средства за болниците.

Междувременно федералните приходи спаднаха през юни с 28% до 242 милиарда долара, което CBO отдава на намаляващите заплати и спадащата икономическа активност, която натежава върху събирането на данъци, както и решението на американската администрация да забави сроковете за плащане на данъци до 15 юли.

Обикновено федералният дефицит се задълбочава по време на икономически спадове, тъй като нарастващата безработица увеличава разходите за защитни програми натежава върху приходите от федералните данъци.

Още преди пандемията от коронавирус бюджетната дупка в САЩ се увеличаваше и беше на път да надхвърли 1 трилион долара през фискалната година, която приключва на 30 септември 2019 г.

С оглед на коронавирусната пандемия през настоящата календарна година Конгресът вече одобри различни спасителни програми за общо 3,3 трлн. долара под формата на разходи за подпомагане на борбата с вируса, включително финансови стимули за американските домакинства, спешни заеми и безвъзмездни средства за бизнеса, както и за държавните и местните власти.

За първите девет месеца на фискалната година (от октомври 2019 г. до юни 2020 г.) бюджетният дефицит вече се равнява на 2,7 трилиона долара, отчита CBO, което е трикратно повече от дефицита през същия период на предходната финансова година.

За този период общите постъпления спаднаха с 13% в сравнение с година по-рано, въпреки че целият този недостиг възникна от април насам. CBO очаква голяма част от отсрочените приходи да бъдат събрани по-късно тази година, след като физическите лица и корпорациите подадат данъчните си декларации до 15 юли. Общите разходи за същи 9-месечен период пък скочиха с 49% спрямо година по-рано.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от