Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на производството, строителството и търговията на дребно през май в пандемични дъна

Спрямо година по-рано основните икономически сектори бележат солидни спадове

През май промишленото производство, строителството и търговията на дребно в нашата страна стабилизират около дъната, ударени през предходните два месеца, когато беше в сила въведеното от правителството извънредно положение и най-строгите карантинни мерки, целящи да ограничат коронавирусната пандемия, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, се понижава през май с едва 0,1% спрямо април, когато обаче отбеляза спад с 11,7% и след понижение с 5,0% през март.

На годишна база календарно изгладеният индекс на промишленото производство се понижава през май с 16,1% след спад с 15,9% през април и понижение с 6,8% през март.

През май е регистрирано понижение на месечна база с 5,8% в добивната промишленост и с 3,7% при разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, докато в преработващата промишленост има повишение с 1,1 на сто.

Спрямо май 2019-а година преработващата промишленост се понижава с 16,9%, производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 15,5% и добивната промишленост - с 8,2 на сто.

В същото време индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" се повишава през май с 0,3% спрямо април, когато обаче се понижи с 1,5% и след силен спад с 11,6% през март, като продукцията от гражданското и инженерно строителство нараства с 0,4%, докато в сградното строителство - с 0,2 на сто.

На годишна база строителната продукция през май се понижава с 14,1% след спад с 15,5% през април, като сградното строителство се свива с 16,6%, а гражданското и инженерното строителство - с 10,5 на сто.

НСИ отчита стагнация при търговията на дребно през май спрямо април, когато се сви с 2,0% и след срив през март с 20,1 на сто.

На годишна база търговията на дребно се понижи с 20,4% спрямо май 2019г. след понижение с 19,9% през април и с 14,6% през март.

Данните на НСИ сякаш предполагат, че най-лошата част от икономическия шок в следствие на коронавирусната криза вече е преминал, но на този етап няма индикации за начало на по-сериозно икономическо възстановяване.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна