Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ: 1,31 милиона молби за помощи за безработица през миналата седмица

Броят на американците, които през последната седмица загубиха своята работа и поради това потърсиха обезщетения за безработица, се понижи с близо 100 хиляди до 4-месечно дъно от около 1,31 милиона, но въпреки това остава извънредно висок на фона на растящите случаи на заразени с коронавирус в редица региони на САЩ.

Заявките за обезщетения за безработица през седмицата до 4-ти юли се увеличиха с 1,314 милиона, което е с близо 100 хиляди по-малко, отколкото през предходната седмица, когато техният брой се увеличи с 1,413 милиона, докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за около 1,375 милиона.

Данните отбелязват понижение за петнадесета поредна седмица, което сякаш потвърждава, че най-лошото може би вече е преминало. Седмичният брой на обезщетения за безработица достигна своя рекорден връх от 6,867 милиона през седмицата до 28-и март, след което техният брой започна трайно да се понижава, като през последните пет седмици успя да падне под 2 милиона броя седмично, но продължава да задържа стабилно над 1 милион броя и е двойно по-голям от пика по време на Голямата рецесия през 2007-2009 година.

Така броят на исковете за обезщетения при безработица все още остава доста висок въпреки поредно слабо забавяне на техния растеж, което е допълнителен индикатор, че проблемът с високата безработица няма да се разреши прекалено бързо.

Броят на хората, получаващи обезщетения след първоначалната седмица (продължаващи обезщетения при безработица) намалява през седмица до 27-и юни до 18,062 милиона от 18,760 милиона седмица по-рано. Тези така наречени продължаващи претенции за обезщетения при безработица, които се отчитат с едноседмично изоставане, достигнаха рекордните 24,912 милиона в началото на месец май.

По принцип този ежеседмичен доклад представя най-навременни данни за здравето на американската икономика.

През миналата седмица Министерството на труда съобщи, че през юни са създадени 4,8 милиона работни места, най-много от началото на тази статистика през  1939 година. Компаниите започнаха да връщат на работа свои служители, които бяха съкратени, след като ресторанти, барове, фитнес зали, стоматологични кабинети и редица други бяха затворени в средата на март, за да се забави разпространението на коронавирусната инфекция.

Възобновяването на бизнес активността обаче е придружено от рекордни скокове в боря на заразените с Covid-19 в гъсто населени щати като Флорида, Тексас и Калифорния. Това принуди месните власти отново да започнат да затягат разхлабените преди това ограничителни мерки, което вероятно ще доведе до ново затваряне на част от бизнеса и до ново изпращане на част от започналите работа обратно вкъщи.

След като икономиката изпадна в рецесия през февруари - още преди спирането на дейността заради коронавирусната пандемия, редица фирми продължават да се борят със слабо търсене, което рискува да изостри очакваната втора вълна на съкращения. Вече редица фирми - от търговци на дребно до авиокомпаниите - обявиха съкращаване на работни места и ново изпращане на служители в принудителен отпуск.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени