Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на промишленото производство в ЕС през май, но при слабо понижение в България

Графика на индустриалното производство в ЕС и еврозоната

Индустриалното производство в еврозоната и в целия ЕС отбеляза през май известен отскок, парирайки част от силния спад през предходните два месеца, причинен от наложените тогава строги противоепидемични мерки, които на практика блокираха европейската икономика, показват данни на европейската официална статистика.

В същото време обаче производството в България продължи да се понижава, макар и слабо, следвайки спадовете през март и април, отчита Евростат.

Производството в рамките на еврозоната нарасна през май с 12,4% спрямо април, когато се сви с цели 18,2% и след спад с 11,8% през март. В рамките на целия ЕС промишленото производство отскочи с 11,4% след рязко понижение с 18,2% през април и с 10,8% през март. Повишаването на производството е факт с оглед на започналото през май разхлабване на строгите ограничителни мерки, въведените през предходните месеци с цел овладяване на коронавирусната пандемия.

Основен двигател за растеж през май е производството на потребителски стоки за дълготрайна употреба, което нарасна в еврозоната с цели 54,2%, а в ЕС - с 47,7%, средствата за производството се увеличиха съответно с 25,4% и с 24,8%, производството на междинни стоки - с 10,0% и с 8,7%, на енергия - с 2,3% и с 2,5% и производството на недълготрайни потребителски стоки - съответно с 2,8% и с 1,8%.

Производственият отскок през май, когато отвориха врати много от промишлените предприятия, обаче е по-слаб от очакваното, което предполага относително ограничено икономическо възстановяване от коронавирусната криза.

Спрямо година по-рано производството в еврозоната през май се сви с 20,9% (след спад с 28,7% през април) и в целия ЕС с 20,5% (след спад с 27,8% месец по-рано).

За разлика от производствения отскок на европейско ниво през май спрямо април, промишленото производство в България се понижи с 0,1% спрямо предходния месец, когато отбеляза спад с 11,6% и след понижение с 5,1% през март, показват данните на Евростат. Това означава, че промишленото производство в нашата все още се намира в дъното, достигнато заради коронавирусната криза, като все още няма признаци на отскок от това дъно.

Спрямо май 2019 г. промишленото производство в България се сви през май с 16,1% след спад с 15,9% през април и с 6,8% през март.

Индустриалното производство на членките на ЕС през май 2020 спрямо май 2019



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна