Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай "категорично" се противопоставя на решението на Лондон за 5G мрежа без участието на Huawei

Китайското външно министерство заяви в сряда, че Пекин "категорично" се противопоставя на решението на Обединеното кралство да премахне оборудването на Huawei Technologies Co. Ltd. от британската 5G мрежа.

Даунинг Стрийт заяви, че решението е взето поради опасения за националната сигурност, както и за подпомагане на телекомуникационните мрежи на Великобритания и икономиката на страната.

Според китайските власти забраната е политическа манипулация, като Великобритания и САЩ си сътрудничат за да дискриминират китайските фирми.

По-рано днес тайванският министър по цифровите технологии Одри Танг пък посочи, че използването на китайско оборудване за изграждане на мрежова инфраструктура би било като вкарване на "троянски кон" в системата.

Днешният китайски протест е факт, след като във вторник правителството на премиера Борис Джонсън наложи забрана на Huawei да участва в изграждането на британската 5G мрежа, като нареди на телекомуникационните компании да премахнат оборудването на китайския технологичен гигант до 2027 г. и да прекратят закупуването на 5G компоненти от Huawei още до края на настоящата година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна