Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страст, емоция и топлина

Ингмар Бергман е сам по себе си необикновено благодатен автор за правене по радиото, дори съвсем не случайно пише и поставя радиопиеси, но режисьорът Григор Антонов с актьорското участие на Александра Василева, Юлиана Сайска, Стоян Алексиев, Мимоза Базова, Велислав Павлов и Леонид Йовчев надхвърля хоризонта на този принципен, пословичен шанс с една аудио постановка, чиято мощ, великолепие и многопластовост са адекватни на авторския гений.

Кинематографична проза, киносценариите и литературните сценарии, въпреки очевидния фокус върху визуалното, провокират аудио творчеството леко и плодотворно с една проста логика -  еднакъв начин на мислене, еднаква логика на конструирането на образи, сцени, характери, линии.

Private Confessions, Enskilda samtal на шведски или „Лични разговори“ е роман в 5 разговора, случили се от юли 1925 до октомври 1934, заедно с епилог от май 1937. Лични разговори, Частни беседи, Частни изповеди, Разговори на четири очи – вариантите на превод на заглавието въпреки разликите в нюансите, се съсредоточават върху една духовна практика, която води до споделяне и разискване на морални теми и най-вече темата за греха със съветник и имат за цел да постигнат надмогване на греха чрез упование на вярата.

Като провокация за повествование, частните беседи на Бергман достигат до изключителни прозрения за естеството на греха и анализиране на човешкия характер. … Моят постоянен фаворит, защото той олицетворява страст, емоция и има топлина, Франсис Форд Копола.

„Лични разговори“ проследява страстно-драматичната история на един семеен скандал, провокиран от любовната история на съпругата на шведски пастор с един студент по теология през 1920 година. Романът е публикуван през 1996 г. Още същата година е направен на филм, режисиран от Лив Улман, с премиера на 25 декември 1996 г. в Швеция, а година по-късно филмът има прожекция на фестивала в Кан в категорията Un Certain Regard / Един особен поглед.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна