Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай ще отговори на забраната за участие на Huawei в британската 5G мрежа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайското министерство на търговията съобщи в четвъртък, че страната ще предприеме действия, за да защити правата на компанията Huawei Technologies Company Ltd. след решението на Обединеното кралство да забрани участието на телекомуникационния гигант в мрежовата инфраструктура на британската 5G мрежа.

"Китай оценява действията на Обединеното кралство, което предаде принципите на свободна търговия и ще предприемат необходимите мерки за решителна защита на законните права на китайските фирми", разкри говорителят на министерството по време на редовен брифинг.

Китайските власти разкритикуваха по-рано днес действията на Обединеното кралство, твърдейки, че това означава, че Великобритания "е загубила независимостта си" от САЩ.

Говорителят на китайското министерство на външните работи Хуа Чунин заяви, че решението на Обединеното кралство да забрани участието на Huawei в британската 5G мрежа показва, че Великобритания е "загубила своята независимост" от САЩ.

Той потвърди, че наложените от Вашингтон санкции спрямо Huawei са повлия на хода на британското правителство и добави, че кабинетът на премиера Борис Джонсън трябва да взема "отговорни решения в съответствие с дългосрочните си интереси".

Повод за напрежението по оста Пекин-Лондон дойде, след като по-рано тази седмица Обединеното кралство обяви, че ще започне да прилага забрана за използването на технологии на Huawei в британската 5G мрежа поради съображения за сигурност - ход, който беше приветстван от САЩ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна