Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-ваксината на Оксфорд и AstraZeneca създава желания имунен отговор

Потенциалната Covid-ваксина на Pfizer и BioNTech също показва обещаващи резултати

Кандидатът за ваксина срещу Covid-19, разработен съвместно от Оксфордския университет и фармацевтичната компания AstraZeneca, произвежда желания имунен отговор и е безопасен за хората, показаха предварителни изследвания, публикувани в понеделник.

"ChAdOx1 nCoV-19 показа приемлив профил на безопасност и съответно повишаване на антителата. Тези резултати, заедно с индуцирането както на хуморални, така и на клетъчни имунни отговори, подкрепят по-голямата оценка на този кандидат за ваксина в текущата програма във "Фаза 3", се посочва в публикуваният днес доклад в известното медицинско списание The Lancet.

Според изследването ваксината е "безопасна и поносима", като учените съветват, че "с тази ваксина трябва да се правят по-нататъшни клинични проучвания, включително при възрастни хора".


Установено е, че кандидатът за ваксина срещу Covid-19 на Оксфордския университет и компанията AstraZeneca произвежда антитела и Т-клетъчни отговори при участници във "Фаза 1/2" на клинични изпитвания.

"Единичното сляпо", рандомизирано, контролирано проучване установи, че реакции на неутрализиращи антитела са съобщени при 91% от 35 пациенти при използване на единия тест и при 100% от 35 пациенти при използване на различен тест. Според публикуваните резултати също така се вижда, че Т-клетъчните отговори достигат максимума си на 14-ия ден.

"Еднократна доза предизвиква както хуморални, така и клетъчни отговори срещу SARS-CoV-2, с усилваща имунизация, увеличаваща неутрализиращите титри на антителата", пишат авторите на проучването.

"Може да има милион дози, произведени до септември: това сега изглежда забележително подценяване, предвид мащаба на случващото се", каза Адриан Хил от Оксфордския университет, като се позовава на производствените възможности на партньор AstraZeneca.

Междувременно немската биотехнологична фирма BioNTech и американският производител на лекарства Pfizer съобщиха допълнителни данни за тяхната експериментална ваксина Covid-19, които показат, че тя е безопасна и предизвиква имунен отговор при тествани пациенти.

Компаниите заявиха, че данните също така демонстрират предизвикване на високо ниво на Т-клетъчни отговор срещу коронавируса.

Резултатите бяха оповестени от изпитване в Германия с тестване на 60 здрави доброволци и дойдоха, след като компаниите по-рано този месец съобщиха данни за съответно проучване в ранен стадий в САЩ.


Пробното проучване показа, че на доброволците са били дадени две дози от ваксината, произвеждащи вируси-неутрализиращи антитела, подобно на американското проучване същата ваксина.

Данните са достъпни на онлайн сървъра  Medrxiv - интернет сайт, разпространяващ непубликувани ръкописи в областта на здравните науки, съобщиха BioNTech и Pfizer.

Китайската ваксина срещу Covid-19 също предизвиква имунен отговор

Кандидат за китайска коронавирусна ваксина показа положителни резултати по време на изпитване във "Фаза 2", проведено в Китай, според проучване, публикувано в медицинското списание Lancet.

Проучването показа, че Ad5-векторна ваксина за Covid-19, разработена от Пекинския институт по биотехнология и компанията CanSino Biologics, е безопасна и предизвиква имунен отговор към вируса.

Изпитването е проведено сред здрави възрастни и показа, че тези над 55-годишна възраст развиват "значително по-нисък имунен отговор", така че може да се нуждаят от допълнителна доза от ваксината.

Британската фармацевтична компания Synairgen пък обяви, че нейно лекарството помага да се намали риска от тежки случаи при хоспитализирани пациенти с Covid-19.

Проучване на инхалаторния състав на интерферон бета на компанията - SNG001 показа, че пациентите, на които е назначено лечението, имат 79% по-нисък риск от развитие на тежки форми на заболяване, причинено от новия коронавирус или възможна смърт, в сравнение с тези пациенте, които са на плацебо.


Пациентите, които са приемали лекарството, също така са повече от два пъти по-склонни да се възстановят от Covid-19, показват данни от проучването.

"Тази оценка на SNG001 при пациенти с Cожид-19 може да сигнализира за голям пробив в лечението на хоспитализирани пациенти с коронавирус", каза изпълнителният директор на Synairgen Ричард Марсден.

Но учените посочват, че са необходими повече данни, за да се подкрепят напълно ползите от лекарството - форма на естествено срещащ се протеин, който регулира антивирусните реакции на организма.

"Има причини да се смята, че може да бъде ефективно лечението, но тези резултати, макар и да са окуражаващи, не бива да се приемат, че лечението е толкова драматично, че всички трябва да го назначават“, каза Стивън Евънс, професор по фармакоепидемиология в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени