Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дизела и Машината се заканиха на рекордите във "Витоша 100"

37-ото издание на едно от емблематичните и най-многобройни като участници състезания в България - 100-километровата Обиколка на Витоша, ще се състои през уикенда на 25 и 26 юли.

Събитието, известно още като "Витоша 100", е част от инициатива "София - европейска столица на спорта". Стартът и финалът са на паркинга пред базата на БФС до Резиденция Бояна. 

Началото на супер изпитанието за колоездачи е в събота, на 25 юли, в 06:00 часа сутринта, а стартът на супермаратона за бегачите е също в събота, но в 23:59 часа. Сред участниците за първи път се очаква да бъде и рекордьорът по планинско бягане Кирил Николов-Дизела. Той и Александър Алексиев-Машината са се заканили този уикенд да пратят в историята скоростните рекорди съответно при бегачите и при колоездачите.

Кирил Николов-Дизела ще дебютира на

Събитието ще се състои при стриктно спазване на здравните мерки, подробностите ще бъдат обявени от организаторите в близките дни.

През 2019 година за първи път планината Витоша бе обиколена за по-малко от 4 часа с велосипед. Уникалният рекорд бе записан срещу името на Александър Алексиев-Машината, който финишира за 3.55:44 часа, който записа третапоредна победа в надпреварата.

Още по-невероятен и стойностен бе рекордът на Кристиян Кирилов. Миналото лято той грабна победата при дуатлонистите, които в рамките уикенда първо изминават 100-те километра с велосипед и после пробяга същото разстояние. 26-годишният атлет финишира с общо време 14.26:26 часа, за да подобри с повече от 54 минути собствения си рекорд на трасето (15.32:44 часа).

При жените супергероят през 2019 година беше Лили Ангелова, спечелила пълен комплект медали. След като грабна среброто с велосипеда, тя финишира трета при бегачите, за да ликува с титлата на дуатлон с общо време 16.25:38 часа - рекорд на трасето и четвърто време от всички завършили, веднага след първите трима мъже.

Над 2100 заявили участие във "Витоша 100" досега, от тях 500 са бегачи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени