Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на европейските финансови пазари след "историческата" сделка на ЕС

Европейските акции и еврото поскъпват към 4-месечни върхове, след като лидерите на ЕС успяха да се постигнат "историческа" сделка относно общия финансов пакет за над 1,8 трлн. евро, имащ за цел да изправи на крака икономиките на страните членки от сериозния спад, провокиран от коронавирусната пандемия.

След четири денонощия на интензивни и тежки преговори, в ранните часове на днешния ден лидерите на ЕС успяха да се споразумеят както за многогодишната бюджетна рамка на съюза за периода 2021-2027 г. за 1,074 трлн. евро, така и за фонда за възстановяване от коронавирусната криза в размер на 750 млрд. евро.

Определяйки решението като "историческа" сделка за бъдещето на ЕС, те се съгласиха 390 млрд. евро от възстановителния фонд да бъдат предоставени под формата на безвъзмездни средства (грантове), а останалите 360 млрд. евро под формата на нисколихвени заеми на силно засегнатите от коронавирусната криза страни членки и региони.

Общият европейски фондов индекс Stoxx Europe 600 стартира търговията във вторник с повишение от 1%, достигайки най-високо ниво от 5-и март тази година.

Немският фондов индекс DAX 30 се повишава с 1,7% към най-високо ниво от 24-ти февруари, френският индекс CAC 40 - с 1,15%, докато фондов те индекси на борсите в Милано и Мадрид - MIB и Ibex-25 – нарастват съответно с 2,1% и с 1,85%, тъй като основните бенефициенти от договорения фонд за възстановяване и от многогодишна финансова рамка на ЕС се очертава да бъдат Италия и Испания, кои пострадаха най-тежко от коронавирусната пандемия.

Подкрепа за днешното позитивно представяне на европейските борси продължава да оказва и нарастващия оптимизъм относно намирането на успеше лек и ваксина за Covid-19, след като в понеделник бяха представени обещаващи предварителни резултати относно хода на изпитването на три потенциални кандидат ваксини.

Еврото също реагира позитивно на постигнатото в Брюксел споразумение относно мащабния стимулиращ план на ЕС в подкрепа на силно засегнатите от коронавирусната криза икономики на съюза.

Единната европейска валута поскъпна до нов 4-месечен връх от 1,4700 щатски долара, но за сега не успя да тества и да пробие важния бивш връх 9-и март около 1,1490 долара.

В същото време доходността на италианските и испанските държавни облигации се понижава към най-ниски нива от началото на март, тъй като двете държави се очертават като основни печеливши от договорения от ЕС фонд за възстановяване в размер на 750 млрд. евро.

Доходността на 10-годишните дългови книжа на Италия се понижи с 3 базисни пункта към 1,128%, достигайки най-ниско ниво от първата седмица на март, докато лихвеният спред между тези и 10-годишните облигации на Германия се сви с 5 пункта към 4-месечно дъно от 156,26 базисни пункта (доходността на италианските книжа е с 1,5626% по-висока от тези на немските книжа).

Доходността на 10-годишните испански държавни облигации се понижава с 3 базисни пункта към 0,338% - най-ниско ниво от месец март.

В същото време доходността на аналогичните немски, френски и холандски държавни облигации се повишава с 1-2 базисни пункта, тъй като повишеният риск апетит, провокиран от "историческата сделка" на ЕС, накара инвеститорите да продават този тип книжа, които по принцип се определят като "инвестиция-убежище" при наличие на напрежение на капиталовите пазари.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна