Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС планира облекчаване на пазарните правила, за да подкрепи възстановяването от Covid-19

Европейските управляващи в Брюксел са готови да представят поредица от бързи корекции на правилата на ЕС за финансовите пазари, включително мерки за улесняване на търговията с акции на компании с малка пазарна капитализация (small cap company) и на енергийни деривати, в опит да се стимулира икономическото възстановяване на региона от коронавирусната пандемия, съобщава в сряда "Файненшъл таймс".

Планираните мерки, които трябва да бъдат обявени през следващите дни, включват промени в общоевропейския регулаторен режим Mifid II (Директивата за пазарите на финансови инструменти на ЕС), известна промяна на стандартите за проспектите на дружествата и изключения от "формалните регулаторни тежести, когато те не са строго необходими“. Това гласят документи, видени от "Файненшъл таймс".

Целта на предстоящите промени е да се освободи повече капитал и време за инвеститорите да се справят с последиците от коронавируса, посочват документите.

Европейската комисия също така иска да пригоди регулациите си, за да позволи на компаниите от ЕС да имат достъп до обменен валутен бенчмарк, който се използват широко в чужбина.

Планираните предложения ще бъдат публикувани само няколко дни, след като европейските политици постигнаха съгласие за мащабен финансов пакет от 750 млрд. евро за възстановяване от коронавирусната криза, който ще промени облика на капиталовите пазари в региона, превръщайки Европейският съюз в един от най-добрите кредитополучатели в региона.

Измененията идват чрез така наречените делегирани актове, които дават на европейските органи правомощия да правят промени по-бързо, отколкото чрез редовния законодателен процес.

На този етап от ЕК не коментират информацията на "Файненшъл таймс".

Според новите планове анализаторите ще бъдат насърчени да покриват и сектора на малки компании с пазарна капитализация под 1 млрд. евро, което ще подобри търговията на техните акции.

Брюксел също така планира да повиши ликвидността на пазарите на енергийни деривати чрез обновяване на лимитите на позициите или количеството на търговията, което може да се извърши с една конкретна ценна книга. Регулаторите обмислят освобождаване за инвеститори, чиито открити позиции са по-малко от 300 000 лота - мярка за размер на договора - за една година.

Дериватите на земеделските суровини обаче няма да бъдат включени в новите промени, се посочва в документите.

ЕС също така планира да измени регулациите относно референтните стойности на финансовите пазари, като се вземат предвид промените, които ще влязат в сила от края на 2021 г. Някои от правилата ще дадат повече правомощия на регулаторите да гарантират плавен преход от добилия печална слава кредитен показател - Либор до края на следващата година ,

Брюксел също така има желание да намали зависимостта си от петролните референтни цени в долари, като същевременно насърчава алтернативни, деноминирани в евро цени на суровини като например на природния газ. Най-големият бенчмарк на природния газ в света е базиран в Нидерландия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!