Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите жители на Северна Америка са се заселили много по-рано, отколкото се предполагаше

Пещерата в щата Сакатекас.
Снимка: Devlin A. Gandy

Каменни сечива, открити в мексиканска пещера, свидетелстват за това, че първите жители на Северна Америка са живели там много по-рано, отколкото се предполагаше досега - преди 25 600 години, предаде АП, цитирана от БТА.

Археологическото откритие е нова стъпка в посока на трудното установяване на точното време на заселването на континента от страна на първите хора, дошли от Азия. Досега най-разпространената теория, основана на археологически данни, считаше за подобен период интервалът между 15 000 и 17 000 г. пр. н.е.

Но артефактите, открити в планинска пещера в щата Сакатекас в северната част на Централно Мексико, ситуират човешкото присъствие много по-назад във времето. По думите на археолога Сиприян Арделан от Автономния университет в Сакатекас каменните сечива и отломките от тях ни връщат с 26 500, а може би и с 30 хиляди години назад. Но последната дата не е съвсем сигурно потвърдена, засега.

По думите на археолога праисторическите хора в Северна Америка най-вероятно са използвали пещерата за зимен подслон за кратки периоди. Екипът му не е съумял да открие следи от човешка ДНК в пещерата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна