Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай може да затвори американското консулство в Чънду

Китай обмисля да затвори консулството на САЩ в град Чънду, разположен в югозападната част на страната, съобщи в четвъртък китайското англоезично електронно издание South China Morning Post, позовавайки се на анонимни източници.

Подобно решение е в отговор на принудителното затваряне на китайското генерално консулство в американския град Хюстън, след като във вторник вечерта САЩ дадоха срок от 72 часа за напускане на персонала на дипломатическото съоръжение.

Освен в Чънду, САЩ разполагат в континентален Китай с още четири консулства: в Гуанджоу, Шанхай, Шънян и Ухан, както и с генерално консулство в Хонконг и Макао.

Американското консулство в Чънду отвори врати през 1985 г. и е стратегически важно, тъй като обхваща югозападния регион на страната, включително провинциите Съчуан, Юннан, Гуейджоу, автономния регион Тибет и Чунцин.

Според South China Morning Post и по-ранни информации, китайските власти обмислят да затворят и американското консулство в Ухан - градът, от където в края на миналата и началото на тази година тръгна заразата с коронавирус. Подобно затваряне на консулството в Ухан обаче няма да бъде достатъчно силно послание, тъй като САЩ вече евакуираха персонала по време на пандемията Covid-19.

Вашингтон разпореди закриване на генералното китайско консулство в Хюстън "за защита на американската интелектуална собственост и личната информация".

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп намекна, че подобни мерки могат да бъдат наложени и на други китайски дипломатически обекти.

От своя страна Пекин отхвърли претенциите на САЩ, описвайки ги като "безпочвени измислици".

Всичко това показва сериозна ескалация на напрежението между САЩ и Китай, което беше временно потушено след подписването през януари на "Фаза 1" на двустранното търговско споразумение, но след това отново набра сила с оглед на обвиненията на Доналд Тръмп относно избухналата в азиатската държава епидемия от коронавирус,  която в последствие се превърна в световна пандемия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени