Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен: Договорените нови приходи за ЕС са "исторически подвиг"

Урсула фонд дер Лайен представя пред ЕП споразумението от Европейската среща на върха
Снимка: БТА

Споразумението на лидерите на Европейския съюз за разпределяне на нови потоци от приходи за финансиране на пакета за възстановяване от коронавирусната криза е "огромна историческа стъпка" за 27-членния единен блок, заяви в четвъртък председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент, съобщава Ройтерс.

Във вторник европейските лидери се съгласиха след четиридневна среща на върха да наложат данък върху нерециклираната пластмаса, предоставяйки средствата на ЕС, както и да има данък върху цифровите услуги и върху важни за ЕС стоки в държави с по-ниски стандарти на емисии на въглероден диоксид.

"Големият победител в тази среща са новите собствени ресурси", заяви Фон дер Лайен, представяйки на европейските парламентаристи споразумението от Срещата на върха, което депутатите от ЕП ще трябва да одобрят през следващите месеци.

"Сега имаме единодушно споразумение относно необходимостта от нови собствени ресурси. И това е огромна и историческа стъпка напред за нашия съюз, за която отдавна настояват както Комисията, така и Европейският парламент", каза тя.

Урсула фон дер Лайен също така подчерта, че изплащането на средствата от фонда за икономическо възстановяване от коронавирусната криза на стойност 750 млрд. евро за страните от ЕС е обвързано с правителствените спазвания на върховенството на закона.

Тази връзка, макар и не ясно формулирана в заключенията на Срещата на върха, е средство за натиск върху държави като Полша и Унгария, за да се обърне внимание на призивите на ЕС да не се накърняват независимостта на съдилищата, неправителствените организации и медиите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени