Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на акциите на Tesla с 4,5% на извънборсовата търговия след силен тримесечен финансов отчет

Снимка: БГНЕС

Американският производител на електрически автомобили Tesla Inc. успя да излезе на печалба през второто тримесечие, тъй като свиването на разходите и силните доставки помогнаха за компенсиране на причиненото от коронавируса временно затваряне на фабриките на автомобилната компания с най-голяма пазарна капитализация.

Tesla Inc. обяви печалба от 104 млн. долара спрямо загуба за 408 млн. долара през второто тримесечие на 2019 г., излизайки по този начин на печалба за четвърто поредно тримесечие. Коригираната печалба през второто тримесечие беше в размер на $2,18 на акция при загуба от $1,12 година по-рано.

В същото време приходите на компанията се понижиха с едва 5% до 6,04 млрд. долара от 6,35 млрд. долара година по-рано, но при очаквания на финансовите пазари за приходи в размер на 5,35 млрд. долара, като американската фабрика на Tesla в Калифорния беше принудително затворена за почти цялото второ тримесечие заради валидните по това време строгите противоепидемични мерки.

Изпълнителният директор на компанията Илон Мъск пък обяви, че Tesla ще изгради следващата си Гигафабрика в Остин, Тексас. Той уточни, че заводът ще бъде построен на площ от 2000 акра в окръг Травис, приблизително на 15 минути от центъра на града. В новата фабрика ще бъде произвеждан пикапа Cybertruck на Tesla.

"Заводът ще създаде най-малко 5000 нови работни места и ще генерира над 1 милиард долара капиталови инвестиции", посочи в отделно изявление губернаторът на Тексас Грег Абът, заявявайки, че фабриката "ще поддържа икономиката на Тексас най-силна в страната и ще създаде хиляди работни места за трудолюбиви тексасци".

След силния финансов отчет акциите на Tesla Inc. поскъпват с над 4,5% на извънборсовата търговия на Уолстрийт. Подкрепа за драстичното поскъпване на акциите на Tesla с над 500% през настоящата годна оказват и очакванията, че компанията скоро ще бъде включване в широкия фондов индекс S&P 500. На този етап акциите на Tesla се търгуват само на борсата Nasdaq.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна