Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен ръст на бизнес активност в еврозоната през юли до 25-месечен връх

Бизнес активността в еврозоната нарасна през юли изненадващо силно до двегодишен връх, връщайки се за пръв път от началото на коронавирусната пандемия към нивата на експанзия, показват предварителни резултати от редовно проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри.

Това е факт, след като голяма част от европейската икономика отвори наново след принудителното ѝ затваряне през предходните месеци с цел ограничаване разпространението на вирусната зараза, а потребителите излязоха от домовете си, връщайки се на работа и започвайки да харчат повече средства след няколко месечната карантина, на която бяха подложени.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута, скочи рязко през юли до 54,8 пункта от 48,5 пункта през юни, след като през април индексът се срина до рекордно дъно от 13,6 пункта (най-ниското ниво на индекса от началото на проучването на IHS Markit, което започна през 1998 г.).

Графики на общия PMI индекс и на БВП на еврозоната

Това е най-високото ниво на икономическа активност в региона на единната валута от 25-месеца насам (от средата на 2018 година), докато осредната прогноза беше за доста по-слабо повишение през юли до 51,1 пункта.

По този начин индексът преодоля важното ниво от 50 пункта, което е водораздел между свиване и експанзия на бизнес дейността. Общият PMI индекс беше под това водоразделно ниво в продължение на четири поредни месеца (март - юни), като неговият силен отскок през юли ще бъде приветстван от правителствата в еврозоната и от ЕЦБ, които съвместно наляха в последно време трилиони евро за възстановяване на икономиката от коронавирусната криза.

По-рано тази седмица лидерите на ЕС се споразумяха за създаването на фонд за възстановяване от коронавирусната пандемия на стойност 750 млрд. евро, а ЕЦБ предприе серия мащабни по обем стимулиращи политики под формата на програми за покупки на облигации, за евтино кредитиране на търговските банки и рекордно ниски, дори отрицателни лихвени ставки.

Всички това подобрява бизнес оптимизма за следващите месеци, като индексът на новия бизнес нарасна през юли до 52,7 пункта от 47,0 пункта месец по-рано, достигайки най-високо ниво от октомври 2018 г., което предполага, че икономическото възстановяване ще продължи и през август, въпреки че има притеснения, че все още няма сериозно подобрение на заетостта след загубените работни места през предходните месеци, както и че все още съществуващите ограничителни мерки, или повторното им затягане при нова вълна на коронавируса могат да ограничат този подем.

"Компаниите в еврозоната отчитат окуражаващ старт на третото тримесечие, като през юли производството нараства с най-бързи темпове от малко над две години в резултат на продължаващо разхлабване на въведените заради пандемията ограничителни мерки, което допринася за рестартиране на икономиката",  тъй като блокирането продължава да се улеснява, а икономиките отново се отварят“, коментира много силните данни главният бизнес икономист на IHS Markit Крис Уилямсън.

Силен подем отчита активността в сектора на услугите, който сектор понесе в най-голяма степен тежестта на строгите ограничителни мерки през пролетта, като съответният PMI в доминиращата в еврозоната сфера на услугите, скочи през юли до цели 55,1 пункта от 48,3 пункта през юни, достигайки 25-месечен връх.

Индексът PMI, измерващ активността в промишлената сфера, също излезе на територията на експанзия, нараствайки през юли до 51,1 пункта спрямо 47,4 пункта месец по-рано. Това е неговото първо нарастване над важното ниво от 50,0 пункта от януари 2019 година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени