Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солидно съживяване на германските бизнес нагласи през юли

През юли германските бизнес нагласи се възстановяват за трети пореден месец от катастрофалния "пандемичен" срив през април, като предприятията са значително по-доволни от текущото си бизнес състояние и са предпазливи оптимисти за следващите месеци.

Това означава, че компаниите очакват възстановяване на водещата европейска икономика от коронавирусния шок, ако бъде избегната втора вълна на пандемията.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, нарасна рекордно през юли до 90,5 пункта от 86,3 пункта през юни и при очаквания за по-умерено повишение към 89,3 пункта. Това представлява повишение за трети пореден месец, след като април индексът се срина до 74,3 пункта, отбеляза рекорден месечен спад и най-ниско ниво от Обединението на Германия през 1990 година.

Индексът, измерващ текущите бизнес условия, се повиши през юли до 84,5 от 81,3 пункта месец по-рано, докато индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца нарасна до 97,0 от 91,4 пункта през юни.

"Икономиката на Германия се възстановяване стъпка по стъпка", отбеляза президентът на института Ifo Клеменс Фуест, добавяйки, че през юли има подобрение във всички значими сектори - промишлеността, сферата на услугите, търговията на дребно и строителството.

Икономистът Клаус Волрабе от института Ifo заяви, че изненадващо силните показатели за юли подсказват, че германската икономика отбеляза добро начало на третото тримесечие, за което той потвърди прогнозата на немския институт за растеж от 6,9 на сто.

Очаква се германската икономика да отбележи двуцифрен спад през второто тримесечие (периода април - юни), когато общественият живот и икономическата активност почти бяха спрели заради коронавирусната пандемия и влезлите тогава в сила строги ограничителни и карантинни мерки.

Официалната немска статистика Destatis ще представи предварителни данни за състоянието на икономиката на Германия през второто тримесечие този четвъртък (30-ти юли), като осредните прогнози на финансовите пазари са за спад на БВП с около 9% спрямо първите три месеца на годината, когато икономиката се сви с 2,2 на сто.

Графика на бизнес климат индекса, както и на текущата оценка и на бизнес очакванията



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна