Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на пътуванията на българи зад граница и на чужденци у нас през юни от covid-дъната

Пътникопотокът между България и останалия свят обаче остава много по-нисък спрямо юни 2019 г.

През юни пътуванията на български граждани в чужбина и посещенията на чужденци в България се увеличават рязко спрямо рекордните "пандемични" дъна през април и май, но продължават да бележат силен срив на годишна база с оглед на негативните последици от коронавирусната криза, показват данни на Националният статистически институт (НСИ).

Повишаването на пътникопотока между България и останалия свят през юни спрямо срива през предходните три месеца се дължи на постепенното разхлабване на противоепидемичните мерки.

Пътуванията на български граждани в чужбина през юни са 286,1 хиляди, или с 60,1% под регистрираните през същия месец на 2019 година. Спрямо предходния месец обаче те нарастват с над 100%, след като през май бяха едва 123,3 хиляди.

Пътувания на български граждани в чужбина по месеци

В същото време нашата страна е посетена през юни от 380,7 хиляди чужденци, или със 75,2% по-малко спрямо юни 2019 г., но техният брой се увеличава спрямо май тази година с над 300%, след като през петия месец на годината те бяха едва 120,4 хиляди. Трябва обаче да се има предвид, че цели 70% от тези пътувания на чужденци през България са бил транзитни, показват данните на НСИ.

Срив на годишна база е регистрирано при пътуванията на чужденци за България по всички наблюдавани цели: за "почивка и екскурзия" спадът е с цели 94,86, със "служебна" цел - спад със 76,1% и с "други" цели - понижение с 47,9% спрямо година по-рано. Транзитните преминавания през страната са 70,1%, или 266,8 хиляди от всички посещения на чужденци в нашата страна.

Посещения на чужденци в България по месеци

От общия брой чужденци, посетили България през юни 2020 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 58,1% и е със 74,3% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година.

Посещенията на граждани от групата "Други европейски страни" пък намаляват на годишна база през юни със 70,7 на сто.

През юни 2020 г. относителният дял на все още доста малкото посещения на чужденци у нас е както следва: с други цели - 75,8%, със служебна цел - 13,5% и едва 10,8% с цел почивка и екскурзия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени