Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстоят трудности за банките от еврозоната, ако се задълбочи икономическата криза

Андреа Енрия, председател на надзорния съвет на Европейската централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Банките в еврозоната скоро могат да се сблъскат с трудности, ако настоящата икономическа криза се задълбочи и ерозира капиталовите им позиции, заяви в интервю за CNBC Андреа Енрия, председател на надзорния съвет на Европейската централна банка.

Досега финансовата система издържа на икономическия спад, предизвикан от коронавируса, като учените и политиците твърдят, че за разлика от световната финансова криза преди повече от десетилетие, кредитните институции са част от решението на настоящия пандемичен шок.

"Банковият сектор в еврозоната е в много силна позиция да издържи на безпрецедентен шок", заяви Енриа пред бизнес телевизията.

Той обаче предупреди, че ако кризата се влоши, някои банки "ще срещнат трудности при поддържането на спазването на минималните капиталови изисквания“.

Коментарите му дойдоха малко след като ЕЦБ публикува оценка на 86 системно значими банки в еврозоната, която показа, че те могат да се справят с предизвикателствата, породени от коронавирусната пандемия. Ако обаче икономическата криза продължи, изчерпването на банковия капитал може да бъде "съществено".


Банките бяха подложени от ЕЦБ на стрес тест при два сценария: единият въз основа на прогнозата на централната банка за свиване на брутния вътрешен продукт на еврозоната с 8,7% през 2020 г ., а другият сценарий - за още по-силен спад от 12,6%.

Съгласно първия сценарий, общото съотношение на капитала от първи ред на банките (т.нар. CET1), който е мярка за тяхната платежоспособност, намалява с 1,9 процентни пункта. При втория сценарий обаче, коефициентът CET1 спада с цели 5,7 процентни пункта.

"При този втори сценарий няколко банки ще трябва да предприемат действия, за да поддържат спазването на минималните си капиталови изисквания, но общият недостиг ще остане ограничен“, се казва в съобщение на централната банка.

Банките в еврозоната често се оценяват въз основа на географското им положение, като кредиторите в южните държави се разглеждат като по-високо рискови от тези в по-слабо задлъжнелите северни икономики. Въпреки това, Андреа Енрия заяви пред CNBC, че извършените тестове "не са фокусирани върху отделни банки или отделни държави".

"Особеността на тази криза е, че понякога концентрацията на експозиция към определени сектори на икономиката, например, е по-важна от други измерители", отбеляза той.

По-рано днес ЕЦБ удължи до януари 2021 година настояването търговските банки от еврозоната да не изплащат дивиденти и да не осъществяват обратното изкупуване на акции.

Централната банка също така поиска и "изключително умерени" възнаграждения за висшите банкови служители. Тези стъпки имат за цел да позволят на банките да запазят донякъде стабилната си капиталова позиция.

"Всъщност не става въпрос за това колко дълбока е рецесията, въпросът е колко несигурни сме по отношение на капиталовите траектории на банките“, посочи Енрия.

Към днешна дата европейският банков сектор е намалял с около 33% от началото на годината.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!