Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рекорден спад на БВП на Германия с 10,1% през второто тримесечие

Германската икономика се сви с рекордните 10,1% през второто тримесечие, тъй като разходите на домакинствата, бизнес инвестициите и износът се сринаха по време на най-строгите ограничителни мерки, наложени за овладяване на коронавирусната пандемия, показват предварителни данни на официалната немска статистика Destatis.

БВП на водещата европейска икономика се сви през периода април - юни с цели 10,1% спрямо първото тримесечие, когато отбеляза спад с 2,0% (слаба възходяща ревизия от понижение с 2,2%) и след понижение с 0,1% през последното тримесечие на 2019 година.

По този начин германската икономика навлезе в ужасяващо дълбока рецесия, която стартира от края на миналата година, като спадът на БВП с 10,1% е най-големият от 1970 година насам, откогато официалната статистика разполага с тези данни.

Destatis също така отбеляза, че този спад е над два пъти по-голям от спада с 4,7% през първото тримесечие на 2009 г. в разгара тогавашната глобалната финансова и икономическа криза.

Спрямо година по-рано БВП на Германия на ценово коригирана база се срина през второто тримесечие с 11,7% след спад с 1,8% през първото тримесечие, докато БВП на ценово и календарно коригирана база също се сви драматично с 11,7% след спад с 2,3% в началото на 2020 година.

Официалната статистика отбеляза, че подобен драматичен спад от 11,7% не е бил наблюдаван дори по време на световната финансова и икономическа риза през 2008/2009 г., след като през втрото тримесечие на 2009г. беше отчетено свиване на БВП със 7,9 на сто.

Осреднените очаквания на финансовите пазари бяха за спад на БВП на Германия с 9,0% на тримесечна база и с около 11% на годишна база.

Графики на БВП на тримесечна база (червена) и на годишна база (синя)

Федералната статистическа служба съобщи, че през второто тримесечие на 2020 г. е регистриран значителен спад на износа и вноса на стоки и услуги, както и на разходите за крайно потребление и формиране на капитал в машини и оборудване.

В същото време обаче правителството на федерално ниво увеличи разходите си за крайно потребление по време на коронавирусната криза.

Немската федерална статистика отбеляза, че започвайки с второто тримесечие на 2020 г., тя започва да публикува експресните данни за БВП само 30 дни след края на съответното тримесечие, или с около две седмици по-рано, отколкото в миналото. Федералната статистическа служба ще публикува по-подробни данни за състоянието на икономиката на Германия през второто тримесечие на 25-и август.

Особено в кризисни периоди като настоящата коронавирусна пандемия, ранните и основани на факти икономически данни са много търсени от политиците, бизнеса, обществото, научната общност и медиите. По-големите несигурности, причинени от пандемията Covid-19, могат да доведат до по-големи ревизии от обикновеното на данните за БВП, предупреди Destatis.

За цялата 2020-а правителството на канцлера Ангела Меркел очаква 6,3 на сто намаляване на брутния вътрешен продукт. Безработни в момента в Германия са 2 милиона и 900 хиляди - 6,4 на сто от трудосподобните.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.