Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EK започва разследване на покупката на Fitbit от Google за 2,1 млрд. долара

Антимонополният регулатор на ЕС се подготвя да започне широкомащабно разследване на покупката за 2,1 млрд. долара на производителя на фитнес тракери Fitbit от компанията-майка на Google - Alphabet Inc., съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с въпроса.

Четиримесечното разследване ще започне след края на предварителния преглед на Европейската комисия на 4 август, посочиха запознатите с въпроса източници.

По-рано този месец Google предложи да не използва здравните данни на смарт часовниците и гривните на Fitbit, за да си помогне за насочване на съответните реклами, като това беше опит да технологичният гигант да се справи с антимонополните проблеми в Европейския съюз.

Според компанията MLex Limited регулаторните антимонополни органи на ЕС все още имат опасения относно сделката, "въпреки предложението на компанията да промени своите услови" и следователно ще започнат "разширено проучване" по въпроса.

Започването на пълномащабно разследване на ЕК обаче предполага, че това предложение на Google не е достатъчно, като се очаква проучването във втората фаза да започне на 4 август и да приключи до 9 декември.

Още през февруари Европейският съвет за защита на данните (EDPB) предупреди, че придобиването на Fitbit от Google може да създаде рискове за поверителността на личните здравни данни. Министерството на правосъдието на САЩ също разглежда въпроса с тази сделката във връзка с опасения относно личните данни и конкуренцията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна