Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Спасени крайници на пациенти от съвместен екип от София и Враца

Снимка: Света Екатерина

Двама пациенти са със спасени крайници в новото съвместно отделение по съдова хирургия на Университетска болница „Св. Екатерина“ и  Многопрофилната болница  "Христо Ботев" във Враца, съобщават от „Света Екатерина“.

Съдовите хирурзи от двете болница са извършили две изключително сложни операции.

След преживяна травма 19-годишен пациент постъпва в Спешно отделение със срязана дясна ръка, прекъснат кръвоток и липсващи артериални пулсации. По време на операцията е извършена венозна и артериална реконструкция, като е взета част от вената на десен долен крайник. На петия ден след операцията пациентът е със запазени сетивност и функция на пръстите на пострадалия крайник .

Друг пациент на 27 години, който е на хемодиализа и в областта на подмишницата на дясната ръка получава усложнения с три  аневризми, възпаление и риск от разкъсване на артерията, е опериран също от съдовите хирурзи. Напълно е възстановен кръвотокът на ръката и минимизиран риска от евентуално кървене или възпаление на крайника.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от