Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кралев: Намалението на ДДС за спортни услуги е за всички спортуващи българи

Трябва да се разработят железни правила в борбата с коронавируса, каза още министърът

Красен Кралев
Снимка: БГНЕС

Спортният министър Красен Кралев откри ремонтирания физкултурен салон към СУ „Иван Вазов“ в Своге. Съоръжението е ремонтирано с осигурени средства чрез преструктуриране на бюджета на Министерството на образованието и науката.

След откриването Кралев коментира решението на Парламента за промяна на Закона за ДДС, която засяга и спортните съоръжения.

“Спортът беше един от секторите, които пострадаха най-много по време на пандемията. Бяха затворени абсолютно всички спортни мероприятия, което се отрази изключително тежко не само на професионалните спортисти, но и на любителите. Аз смятам, че с мерките, които правителството взе през последните месеци, направихме изключително много да помогнем на спорта да се възстанови и да влезе в нормалния режим. Благодаря на българския парламент, че взе едно важно решение да се намали ДДС върху спортните услуги, което реално ще намали цената на тези услуги и ще успее да възстанови икономическия живот в спортните клубове. Всеки един българин, който спортува, ще може да се възползва от тази икономическа мярка, която смятам, че е изключително важна. Смятам, че народните представители проявиха отговорност и не забравиха спорта. Съобразиха се с нашето желание и с нашите аргументи за това да се подпомогнат спортните организации”, каза министърът.

Кралев анонсира, че предстои взимане на важно решение, което засяга провеждането на международниясъстезания в България.
"Днес или утре, заедно с колегите от Министерството на здравеопазването, ще решим как да бъде организиран допускът на спортисти от други държави, за които има изискване за карантиниране при пребиваването им в България. Необходимо е да им дадем разрешение да идват и да участват в състезания в нашата страна, защото в противен случай участието на отбори в международните клубни турнири и международни състезания е невъзможно. Надявам се в началото на август да бъде издадена заповед от Министерство на здравеопазването, която ще конкретизира условията и правилата, според които спортистите ще могат да влязат на територията на България и да участват в състезания, без да бъдат тотално изолирани. Трябва да им се даде възможност за провеждане на тренировки, но няма да допуснем да бъде застрашено здравето на българските граждани и на останалите атлети, които участват в дадените надпревари. Една такава заповед ще отключи международния календар, което е изключително важно за нормализиране на спортния живот. Това е огромно предизвикателство пред ръководителите на спорта във всяка една държава, защото освен равни условия на всички атлети, трябва да се гарантира и запазването на здравето на всички граждани. Надявам се, че в България сме на прав път в това отношение и ще намерим правилното решение за ситуацията", каза спортният министър.

Той коментира и наближаващия старт на футболното първенство в Първа лига.
"Много от отборите имат заразени футболисти и минаха през ада на коронавируса. Оттук нататък трябва да се разработят железни правила, за да минимизираме всякакви рискове за играчите, защото представете си това, което се случи с Черно море да се случи с който и да е отбор от Първа лига по средата на първенството. Това означава 4-6 седмици да не разполагаш с футболистите си. Разработили сме изисквания с БФС и апелирам клубните доктори да спазват правилата, да наблюдават стриктно какво се случва с футболистите им, защото те са на първа линия и трябва рано да диагностицират заболял футболист, за да може веднага да се реагира и да се намалят пораженията върху самия отбор. Всички тимове ще продължат с тестовете всеки месец. Изключително важен е периодът между тези тестове, защото всички отбори ще имат по 3-4 срещи и именно тогава разчитаме на клубните лекари да бъдат внимателни и да реагират при най-малкия симптом, който има даден футболист", заяви Красен Кралев.

Спортният министър обяви, че е готова новата оценка на стадион "Българска армия" и тренировъчен комплекс "Панчарево".
"Оценката е много близка до тази, с която те бяха апортирани в дружеството "Сердика спортни имоти". Тя е на стойност 23 310 700 лв., което отговаря на очакванията на ръководството на ЦСКА. Очаквам следващата седмица да седнем с тях на разговори за финализиране на създаването на новото дружество", каза Кралев.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени