Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пандемията Covid-19 срина икономиката на САЩ през второто тримесечие с рекордните близо 33%

Американската икономика се сви през второто тримесечие най-драматично от Голямата депресия преди около век насам, тъй като пандемията Covid-19 удари много силно по потребителските и бизнес разходи, показва експресна оценка на Министерството на търговията.

Брутният вътрешен продукт на САЩ спадна през април - юни с цели 32,9% годишно след понижение с 5,0% и през първото тримесечие, като това представлява рекордно понижение от 1947 година насам, откогато се разполага с тази статистика.

Драматичният спад на БВП е повече от три пъти по-голям, отколкото предишният рекорден спад с 10%, отчетен през второто тримесечие на 1958 г. Очакванията на финансовите пазари обаче бяха за още по-ужасяват спад с около 34%-35%.

Дълбоката рецесия се прояви през април, когато почти цялата потребителска и бизнес активност в САЩ замря заради въведените от средата на март ограничителни противоепидемични мерки, което принуди да затворят врати ресторанти, барове и предприятия, а хората си останаха вкъщи.

Министерството на търговията отбеляза, че спадът в БВП отразява намаляването на потребителските разходи, износа, частните инвестиции в бизнес запаси, нежилищните и жилищните инвестиции.

Графика на БВП на годишна база

Потребителските разходи, които по принцип са основен двигател за растежа на американската икономика, се свиха през второто тримесечие с цели 34,6%,  общите бизнес инвестиции - с 27%, а бизнес инвестициите в оборудване - с 37,7 на сто.

В същото време американският износ се срина с 64,1% годишно, докато вносът спадна с 53,4 на сто.

Федералните разходи за борба с пандемията скочиха през второто тримесечие с повече от 17%, компенсирайки по този начин спада с 5,6% на разходите на щатско и регионално ниво.

Въпреки че икономическата активността започна да се възстановява през месец май, възходящият импулс се забави на фона на възраждането на новите случаи на коронавирус в редица американски щати, особено в гъсто населените региони на Юга и Запада, където властите бяха принудени отново затварят бизнеси или спрат процеса на разхлабване на ограничителните мерки, въведените в началото на пандемията.

Това ограничи надеждите за по-рязко икономическо възстановяване през третото тримесечие на годината.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна