Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Слабо понижение на продажбите на дребно в Германия през юни

Продажбите на дребно в Германия се понижиха слабо през юни след рекорден ръст през месец май, когато започна разхлабване на рестриктивните мерки, наложени през март и април за овладяване на коронавирусната пандемия, показват данни на официалната статистика Destatis.

Продажбите на дребно нараснаха през юни се понижиха с 1,6% спрямо май, когато нараснаха с цели 12,7%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-силно понижение с 3,3 на сто.

Destatis отбеляза, че спрямо февруари 2020 г. - точно месец преди коронавирусната пандемия да доведе до въвеждането на строги ограничителни мерки и в Германия, продажбите на дребно през юни се повишиха с 1,4%, което е знак, че търговията на дребно успя да компенсира силните спадове през март и април.

Продажбите на дребно на годишна база (отчитайки инфлацията) се повишиха през юни с 5,9% след по-слабо нарастване с 3,2% през май, докато осреднената прогноза беше за повишение с 3 на сто.

Продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се увеличиха през юни с 2,3% на годишна база, а на нехранителните стоки - с цели 8,4 на сто. Продажбите по интернет и чрез поръчки по пощата скочиха през юни с 30,7%.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от