Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Любка Кирилова и красотата на танца в галерия "Минерва"

Галерия "Минерва" представя самостоятелната изложба - скулптура на Любка Кирилова. Изложбата може да бъде разгледана  до 27.08.20 във фоайето на Гранд Хотел "София", ул. "Гурко" 1. Ценителите и любителите на изящното изкуство могат да се насладят на палитра от творчеството на скулпторката, обхващаща различни сюжетни линии. Танцът – основна сюжетна линия разгърната в изящните пластики -  „Танц – Фламенко”, „Танц - Балет”, „Балерина”, „Танц”. Друга линия, която вдъхновява, е темата за „музиката”. Двете теми са преливащи се и едновременно допълващи се. 21-те скулптури от бронз ще ви пренесат в света на въображението и таланта, пречупени през вътрешния мироглед и чувство за естетика на авторката.


Любка Кирилова е родена в град София, където живее и работи. Завършила е Художествена академия в София със специалност "Скулптура" в курса на проф. Величко Минеков през 1979 г. Член е на Съюза на българските художници и работи в сферата на монументалната скулптура, портрет и пластики от бронз.


Нейни творби притежават държавни и частни колекции, галеристи и почитатели на пластичните изкуства в България, Македония, Нидерландия, Швейцария, Германия, Англия, САЩ, Канада и др.

Нейни монументални творби има в град Ихтиман - Лавров венец за Братската могила - 1985 г., град Ихтиман - Монумент, посветен на Руско-турската освободителна война и портрет на ген. Шувалов 1986 г., бюст на композитора Александър Райчев - 2007 г. и други скулптурни композиции в паркове и в градска среда.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Васил Дуев

70 представления „Всичко на масата“

публикувано на 12.08.20 в 10:33
Оливие Латри

Концерт на Оливие Латри

публикувано на 12.08.20 в 08:50