Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Huawei поиска от Германия да не блокира участието ѝ в 5G мрежите на страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Представителят на Huawei в Германия Дейвид Уанг призова в петък немското правителство да не блокира усилията на китайската компания за изграждане на 5G мобилни мрежи в страната.

Според седмичното списание "Дер Шигел" (Der Spiegel), технологичният гигант Huawei е заявил, че "изключването му от 5G мрежите в Германия ще засегне предимно нашите настоящи клиенти и техните клиенти и акционери, тъй като след подобно решение доставчиците вече няма да могат да избирате най-добрите продукти на пазара".

Германското правителство реши да отложи за след лятната ваканция окончателното решение относно по-строгите правила за сертифициране. Федералният министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер обаче отбеляза в комисията по вътрешните работи, че въпросът с Huawei "все още трябва да бъде решен".

Междувременно Дейвди Уанг добави, че забраняването на Huawei в Германия "със сигурност няма да увеличи сигурността на мрежите, даже напротив“.

Изявлението на представителя на Huawei в Германия е факт, след като по-рано през месец юли Обединеното кралство реши да започне да прилага забрана за участие на китайската компания в 5G мрежата на страната още от края на тази година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна