Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Зелена светлина за пробива под Централна гара в Пловдив

С 19 гласа „за“, 7 „против“ и 5 „въздържал се“ Пловдивския ОбС  утвърди  новия ПУП  за улична регулация  във връзка с пробива под Централна гара. Цел на проекта, включващ зоната на кв. „Триъгълника“,  е да бъде осигурена транспортната връзка от кръговото кръстовище към булевардите. „Васил Априлов“,Христо Ботев“, ул. „Иван Вазов“  и бул. „Руски“, които са част от първостепенната градска улична мрежа.

Проектът предвижда от страна на бившето кино „Гео Милев“ бул. „Васил Априлов“ да  бъде разширен с 6 метра, променя се и  уличната регулация на ул. „Д-р Никола Ковачев“.

Преди това съветниците отхвърлиха предложението  на лидера на групата отляво за отлагане на  точката за следващо заседание с аргумент, че темата е важна и всички детайли трябва да бъдат уточнени. Пловдивчани са поставени в неприятна ситуация, в която нямат полезен ход, заяви съветникът Слави Георгиев. По думите му, „каруцата отдавна е обърната и правилен път няма“, тъй като  бутането на Бетонния мост отдавна не е в правомощията на Пловдив.

По темата  за пробива под Централна гара бе внесено и питане до кмета на Пловдив от Евелин Парасков от името на „Съюз за Пловдив“. Той настоя да получи отговор за степента на готовност на Общината  за стартиране на проекта, както и на какъв етап е процесът с отчуждаването на имотите, попадащи в обсега на строителството и дали има яснота за начина, по който ще се осъществява транспортното движение по време на ремонтните дейности. Парасков подчерта още, че изграждането на надлеза „Модър-Царевец“ и пробива под Централна гара трябва да се реализират по едно и също време, тъй като те са свързани.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от