Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ди Цайт“: Новите блокади в София увеличават натиска върху правителството

Снимка: Ани Петрова

Гражданите на София са вече четири седмици на улиците. Те призовават правителството да подаде оставка. Броят на блокираните кръстовища расте, се казва в анализ на германското издание „Ди Цайт“, цитиран от БГНЕС.

В България демонстрантите засилиха натиска си върху правителството с нови протести и по-големи блокади. Те замеряха с яйца и домати сградата на Министерски съвет в София в петък вечерта. След шествие те отново блокираха три важни кръстовища в столицата, за да принудят правителството и главния прокурор да подадат оставки, а също така да се проведат предсрочни избори.

Освен палатковите лагери, кръстовищата бяха затворени с помощта на пейки и кофи за боклук. По-рано в петък сутринта полицията беше разчистила блокадите на кръстовищата и премахнала палатките след жалби на граждани.

Протестиращите призовават за оставка на коалиционното правителство на министър-председателя Бойко Борисов, в което участват и националистите. То е на власт в страната от 2017 г. Протестите продължават вече четири седмици. Гражданите обвиняват властта в корупция, мафиотско поведение и зависимост от олигарси.

Нови антиправителствени протести се състояха и във Варна и Пловдив. Там също бяха разчистени блокадите в петък сутринта. Държавният глава Румен Радев, който подкрепя антиправителствените протести, осъди намесата на полицията. Репресиите не можаха да възстановят доверието в правителството, написа той във Фейсбук.

Правителството в София отказва да подаде оставка "под натиска на улични протести". Следващите редовни парламентарни избори предстоят през март 2021 г., завършва статията си „Ди Цайт“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна