Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Портланд надделя над Далас след 61 точки на Лилард

Деймиън Лилард (вляво) наниза 61 точки в коша на Далас.
Снимка: БТА

Отборът на Портланд Трейл Блейзърс надигра Далас Маверикс със 134:131 в изключително интригуващ сблъсък от редовния сезон на НБА, който бе подновен в Орландо, Флорида.

Маверикс, които си гарантираха вече място в плейофите на Запад за разлика от съперника, продължаващ битката за попадане там, поведоха с осем точки в първата четвърт при 31:23, но серия от 15 безответни точки до края позволи на Портланд да поведе. Предната на Тери Стоц и компания на почивката беше точно десет, но Лука Дончич и Кристапс Порзингис върнаха Мавс в срещата. Последните минути бяха изключително драматични – 1:30 преди сирена Далас водеше със 130:127, когато Деймиън Лилард стреля от тройката, топката удари ринга, отскочи и падна в коша за равенство.

Така той оформи третия си двубой за сезона с минимум 60 точки – 61, като единствено Уилт Чембърлейн го е правил в рамките на една кампания. Минута преди края на редовното време отново гардът бе в действие, намирайки Хасан Уайтсайд за лесни две точки в подкошието. При 132:131 за Порланд, Дориан Фини-Смит вкара тройка след асистенция на Трей Бърк, но съдията отсъди нарушение на Бърк срещу Лилард и кошът не беше зачетен.

В последните секунди Тим Хардауей-младши стреля от тройката, но не успя да вкара мача в продължения и така Трейлблейзърс записаха нова важна победа в битката за място в плейофите. Лилард, който в предишния мач с Филаделфия 76-ърс вкара 51 точки, завърши със стрелба 17/32 и девет отбелязани тройки. Кармело Антъни пък добави 26 пункта и осем борби за победителите. За Далас Порзингис приключи с 36 точки и шест борби, а Дончич записа почти "трипъл-дабъл" с 25 точки, осем борби и десет асистенции, но това не помогна на Мавс.

Портланд е с баланс 33-39 – на един мач от осмия Мемфис Гризлис, който допусна неприятна загуба от Бостън Селтикс със 107:122. Финикс Сънс е с равен баланс с Портланд след седмата си поредна победа в Орландо – нови 35 точки на Девин Букър помогнаха на тима за успех над Филаделфия 76-ърс със 130:117. Сан Антонио Спърс надви Хюстън Рокетс и е с баланс 32-38. 

В останалите мачове от вечерта Бруклин Нетс надви Орландо Меджик със 108:96, Ню Орлийнс Пеликанс падна от Сакраменто Кингс със 106:112, а Милуоки Бъкс надигра Вашингтон Уизардс със 126:113. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени