Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лукашенко обеща нови президентски избори

| обновено на 17.08.20 в 19:39
Александър Лукашенко
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Промени в Конституцията и нови президентски избори обеща президентът на Беларус Александър Лукашенко.

А лидерът на опозицията Светлана Тихановска обяви от Литва, че е готова да поеме политическата отговорност и да застане начело на страната.

Със скандирания „отивай си!“ посрещнаха работещите в тракторен завод в Минск президента Лукашенко, който е убеден, че в Беларус се разиграва дирижиран от чужбина сценарий.

“Ако загубите първия си президент, това ще е началото на края ви“, заплаши Лукашенко и предупреди, че Беларус може да се превърне в Украйна, която по думите му „е унижена да се моли на външни господари“.

Киев реагира с отзоваване на посланика си в Минск.

В речта си пред работниците Лукашенко сигнализира готовност за нова конституция, която да се приеме на референдум, а след това и да се свикат и нови избори.

За същото призова и опонентът на Лукашенко на оспорваните избори преди седмица Светлана Тихановска, която е в изгнание в съседна Литва:

Готова съм да поема лична отговорност и да застана начело на Беларус, за да подготвим нови, честни и прозрачни президентски избори, а резултатите от тях да бъдат признати както в страната, така и в чужбина“.

Лидерите на ЕС ще проведат извънредна видеосреща в сряда, за да обсъдят ситуацията в Беларус. Външните министри вече взеха решение за налагане на санкции. По думите на дипломатически представител в Брюксел европейските лидери ще призоват Русия да не се намесва в бившата съветска република.

По-рано днес стана ясно от видеоклипове на очевидци, публикувани в Туитър, че работници от Минския тракторен завод (МТЗ) са се събрали на протест срещу изборните резултати в Беларус по време на посещение на преизбрания президент Лукашенко.

Протестиращи работници от Минския тракторен завод при визита на Лукашенко

В акт на солидарност други работници от заводи в региона също тръгнаха към МТЗ.

Лукашенко пристигна по-рано във фабриката, като се говори, че все още е в предприятието.

По-рано беше съобщено, че директорът на фабриката в акт на подкрепа е заявил, че кандидатът на опозиция Светлана Тихановская е "спечелила" президентските избори.

Междувременно външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб обяви, че "Обединеното кралство не приема резултатите от президентските избори в Беларус".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени