Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел към Путин: Беларуското правителство трябва да избягва насилие и да започне национален диалог

Путин: Всяка една чужда намеса в Беларус е неприемлива

Владимир Путин и Ангела Меркел.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел разговаря във вторник по телефона с руския президент Владимир Путин относно ситуацията в Беларус, като даде ясно да се разбере, че беларуското правителство трябва да избягва използването на сила срещу мирни протестиращи, заяви нейният говорител, предаде Ройтерс.

"Канцлерът подчерта, че беларуското правителство трябва да избягва насилието над мирни демонстранти, незабавно да освободи политическите затворници и да започне национален диалог с опозицията и обществото, за да се преодолее кризата", посочи говорителят ѝ Щефан Зайберт .

Лидерът на Беларус - Александър Лукашенко е изправен пред заплахата от санкции на Европейския съюз след кървава репресия срещу протестиращи в страната, които твърдят, че неговото преизбиране през миналата седмица е било нагласено. Според официални резултати той спечели с над 80% от гласовете на избирателите.

От своя страна президентът на Русия Владимир Путин е казал на германския канцлер, че всяка чужда намеса на фона на протестите в Беларус би била "неприемлива", заявиха от Кремъл

"Страните обсъдиха обстойно ситуацията в Беларус след президентските избори", съобщиха от руското президентство и добавиха: "Русия посочи, че чуждестранните опити за намеса във вътрешните работи на страната са неприемливи и могат допълнително да ескалират напрежението".

Путин е провел подобен телефонен разговор и с президент на Франция Еманюел Макрон, като е заявил и на френския си колега, че би било неприемливо намеса във вътрешните работи на Беларус или упражняването на натиск върху ръководството на страната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна