Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 5 от подкаста "Кожа и слънце": Как да предпазим децата от слънцето

Детската кожа е много по-чувствителна към ултравиолетовата светлина. Специалистите твърдят, че слънчевите изгаряния в детството могат да увеличат риска от кожен рак. Затова е важно да знаем повече как да предпазим детската кожа.

В петия епизод на тематичния подкаст "Кожа и слънце" доц. Жана Казанджиева споделя какво е съвременното отношение на научния свят към защитата на децата от слънцето.

Тя посочва, че последните тенденции разделят защитата на детето от слънцето на два периода - бебето до 6 месечна възраст и след 6 месечна. Това е така, защото кожата на бебето до 6 месечна възраст няма кожна бариера. И UV – лъчите проникват директно в кожата.

От доц. Казанджиева ще научите какви са препоръките в тази посока на американските и европейските педиатрични асоциации. Алергологът посочва, че има специфична фотозащита за бебета, за деца с атопичен дерматит и младежи с акне. 

Защо е важно внимателно да се четат етикетите на продуктите за фотозащита и каква е разликата между UV-А лъчите и UV – B лъчите. 

Защо изгарянето в детска възраст е много опасно. 

Отговорите на тези въпроси ще откриете в епизод 5 от тематичния подкаст "Кожа и слънце".

Доц. Жана Казанджиева работи в Клиниката по кожни и венерически болести на Александровска болница, член е на Борда на Европейската академия по дерматология и венерология, на борда на Българското дерматологично дружество, на Немско-българското дерматологично дружество, на Европейската организация за превенция на професионалните кожни алергии.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна