Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ: Молбите за помощи за безработица отново надхвърлиха 1 млн. през миналата седмица

Броят на американците, които през последната седмица загубиха своята работа и поради това потърсиха обезщетения за безработица, се повиши неочаквано през последната седмица обратно над прага от 1 милиона.

Това представлява ново нарастване на броя на помощите за безработица над 1 милион, след като седмица по-рано те се понижиха под този праг до 971 хиляди за пръв път от началото на коронавирусната пандемия в САЩ през март. Повишаването сякаш потвърждават опасенията, че възобновяване на новите случаи на Covid-19 в редица американски щати през последните седмици ще накара част от работодателите отново да започнат да освобождават персонал.

Заявките за обезщетения за безработица през седмицата до 15-и август се увеличиха до 1,106 милиона, след като седмица по-рано техният брой се повиши с 971 хиляди, докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за около 925 хиляди.

Седмичният брой на обезщетения за безработица достигна своя рекорден връх от 6,867 милиона през седмицата до 28-и март, след което техният брой започна трайно да се понижава, но през последните седмици задържа около и над 1 милион.

Трябва да се има предвид, че срокът на отпусканите от държавата допълнителни 600 долара на седмица обезщетение за безработица изтече на 31-ви юли. След като не се стигне до ново споразумение в рамките на американския Конгрес за удължаване на тази подкрепяща мярка, президентът Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, която включва разпоредба за разширяване на добавката с намалена ставка от 400 долара на седмица, но последва объркване по отношение на нейното прилагане.

Американските щати са длъжни да покрият 100 долара от тези допълнителни обезщетенията, но много губернатори посочиха, че нямат финансов капацитет, след като техните приходи бяха силно намалени заради борбата с пандемията Covid-19. Останалите 300 долара трябва бъдат финансирани от ограничена програма за помощ при бедствия, която според икономистите обаче може да бъде изчерпана още през септември.

Новите инфекции на Covid-19 продължават да се разпространяват в цялата страна, принуждавайки властите в някои от най-засегнатите райони или отново да закрият бизнеса си, или да прекратят повторното отваряне. Последните нови коронавирусни огнища са свързани с някои колежи, които отварят отново техните кампуси.

Броят на хората, продължаващи да получават обезщетения след първата седмица на подадени искове (продължаващи обезщетения при безработица) намалява през седмица до 8-и август до 14,844 милиона от 15,480 милиона седмица по-рано. Тези така наречени продължаващи претенции за обезщетения при безработица, които се отчитат с едноседмично изоставане, достигнаха рекордните 24,912 милиона в началото на месец май.

По принцип този ежеседмичен доклад представя най-навременни данни за здравето на американската икономика и за състоянието на пазара на труда.

Днешните данни потвърждават опасенията, свързани с възстановяването на пазара на труда, след като през последните месеци икономиката на САЩ успя да възстанови едва 9,3 милиона от загубените 22 милиона работни места през периода февруари - април.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна